Névjegy

idegenzona_portre.jpg 

E-mail: prusiblog@gmail.com

 

Prusinszki István blogja földönkívüli létformák és intelligens idegen civilizációk keresésének alternatíváiról, űrkutatási aktualitásokról és csillagászati érdekességekről

Idegen Zóna

Látogatottság

idegenzona_olvasottsag_201807.jpg

Ajánló

szakdolgozat_hird.jpg

 
gondolatok_bloghird.jpg

 

meridian_logo_hirdetes.jpg

 

urvilag_ajanlo.jpg

 

mant_ujajanlo.jpg

 

mcse_ujajanlo.jpg

Szerzői jogvédelem

Az Idegen Zóna blog összes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. A blogon megjelenő anyagok másolása, kereskedelmi forgalomba való hozása tilos, a tartalom részleges felhasználása csak a szerző neve és a forrás szabályos feltüntetése esetén, a szerzői jog nemzetközi normáinak betartása mellett lehetséges.

TÉLI KALEIDOSZKÓP

Prusi 2016.02.28. 09:37

Megoldották a fénylő törpebolygó rejtélyét

illusztracio_20160101.jpg

Nagyjából egy évvel azután, hogy a Dawn űrszonda megkezdte a Ceres törpebolygó megközelítését, a kutatók magyarázatot találtak az égitest felszínén fénylő foltok rejtélyére – írta az Index a Nature magazinban megjelent tanulmányra hivatkozva. Andreas Nathues és csapata úgy véli, a titokzatos foltok főleg sóból állnak, de némi vízjég is található bennük. A németországi Max Planck intézet munkatársai szerint az anyag forrása egy olyan sós jégréteg, amely a Ceres felszíne alatt húzódik meg, és meteorbecsapódások helyén a felszínre kerülhet. Kiderült az is, hogy százharmincnál is több hasonló folt figyelhető meg a felszínen, közülük a legfényesebbek akár a beérkező fény felét is visszatükrözik. A pontosabb mérések alapján sikerült megállapítani, hogy a fő alkotóelem nedves magnézium-szulfát. A foltok napfény hatására vízgőzt eresztenek a felszín fölé, a felszín alól kiszublimált anyag pedig sötétedéskor visszaereszkedik a felszínre. Kőzetbolygón eddig ilyesmit nem figyeltek meg, viszont üstökösön rendszeresen, legutóbb épp a 67P/Csurjumov–Geraszimenkón. A kutatók szerint a foltok kialakulására a legegyszerűbb magyarázat a külső behatás, vagyis olyan meteorbecsapódás, amely elég mély lyukat ütött a Ceresbe ahhoz, hogy ezeket a sós rétegeket napvilágra – legalábbis elég közel – hozza a felszínhez. A Dawn spirálpályájának következő, legalacsonyabb szakaszán remélhetőleg sikerül majd olyan felbontású képeket rögzíteni, amelyek segítségével további részletek derülhetnek ki a titokzatos törpebolygóról.

 

Lakható holdak után kutatnak majd a Jupiter körül

illusztracio_20160102.jpg

A Jupiter körül kutat majd lakható égitestek után egy űrszonda, amelynek megépítéséről az Airbus-csoport egyik tagvállalatával írt alá 350 millió eurós szerződést az Európai Űrkutatási Hivatal. A JUICE (JUpiter ICy Explorer) nevű szondát 2022-ben bocsátják fel a Francia-Guayana-i Kourou-ból egy Ariane–5 rakétával, s a berendezés hét és fél év alatt jut el úti céljához – közölte az Airbus Defence and Space. A JUICE az első olyan európai űrmisszió, amelynek célja a Naprendszer legnagyobb bolygója. Az Airbus DS közleménye szerint a misszió célja felkutatni esetleges lakható holdakat a jórészt gázokból álló óriásbolygó körül. A Jupitert kísérő jégfödte égitestek közül a JUICE főleg azokat vizslatja majd – az Európát, a Ganimédészt és a Callistót –, amelyek felszíne alatt óceánokat sejtenek a kutatók. Az 5,5 tonnás európai űrszondát egy 97 négyzetméteres szoláris áramfejlesztő működteti majd, a legnagyobb, amely valaha is készült egy bolygóközi küldetés számára. A projekt fővállalkozójaként a világ második legnagyobb űripari cégének számító Airbus DS 150 főt foglalkoztat majd a projekt keretében, és egy több mint 60 cégből álló konzorciumot irányít. A cég jövő év nyarára tervezi leszállítani az első részberendezést – adta hírül az Origo.

 

Minden eddiginél közelebbi élhető planétát találtak

illusztracio_20160103.jpg

A Földhöz minden eddiginél közelebb, 14 fényévnyire fedeztek fel élhető bolygót az ausztráliai Új-Dél-Wales Egyetem (UNSW) tudósai – tudósított a CNN. A Wolf 1061c névre keresztelt bolygó egyike annak a három planétának, amely a Wolf 1061 nevű vörös törpe körül kering a csillag Goldilocks-zónájában. Ezen a távolságon belül a hőmérséklet lehetővé teszi folyékony víz előfordulását, ami az általunk ismert élet kialakulásának egyik alapfeltétele. A kutatók szerint a bolygó relatív közelsége nagyon jó esélyeket biztosít a további vizsgálatokhoz. Bár még nem sikerült igazolni, hogy rendelkezik-e légkörrel, ettől függetlenül sem túl barátságos élettét. Egyrészt a gravitáció majdnem a duplája, egészen pontosan 1,8-szorosa a földinek. Másrészt nem kering a saját tengelye körül, azaz egyik oldala folyamatosan a csillaga felé néz, a másik pedig az űr felé, vagyis egy örökké világos, meleg és egy mindig sötét, hideg félteke található rajta. Egy átmeneti, „alkonyzónának” nevezett sáv azonban talán az emberek számára is élhető lehet. Duncan Wright, az UNSW kutatócsoportjának vezetője hangsúlyozta, hogy legalább ötvenmilliárd vörös törpe lehet a galaxisunkban, és legalább a fele körül keringenek szilárd kérgű bolygók. A kutató szerint a következő húsz évben kiderülhet az, hogy miénk-e az egyetlen intelligens faj a galaxisban.

 

A NASA elkezdte a Mars-utazás előkészítését

illusztracio_20160104.jpg

Az Egyesült Államok kongresszusa bejelentette, hogy 1,3 milliárd dollárral megnöveli a NASA 2016-os büdzséjét – így a NASA 19,3 milliárd dollárból gazdálkodhat –, és a pluszpénz egy részét már a jövőbeni Mars-küldetés előkészítésére szánja. A kongresszus arra kérte az űrhivatalt, hogy 55 millió dollárból építsen egy űrbéli lakóhelyet, ahol a mélyűrbe utazó asztronauták megszállhatnak – olvasható az Indexen. A NASA csupán két évet kapott arra, hogy kifejlessze az űrbéli lakómodult, és már hat hónap múlva le kell adni egy jelentést arról, hol tart a fejlesztés. Az űrhivatal abban bízik, hogy a 2030-as években embert tud küldeni a vörös bolygóra, és már a 2020-as években tesztelni kezdhet egy Föld és Hold között elhelyezkedő űrbéli lakómodult, amelynek a következő évtizedekben meghatározó jelentősége lesz.

 

Pénzhiány miatt elmarad az orosz Holdra szállás

illusztracio_20160105.jpg

A nem túlságosan biztató gazdasági kilátások és az ebből fakadó költségvetési hiány miatt az eredetileg tervezett 2,3 helyett csupán 1,5 billió rubelt szán az űrkutatásra 2025-ig az orosz kormányzat – adta hírül az Origo. A Szövetségi Űrügynökség a tervezett programjai közül a holdutazást áldozta fel. A 2016–2025-ös időszakra előirányzott holdprogramból kimaradt többek között a holdkomp, a holdsétára alkalmas szkafander, a huzamosabb ott-tartózkodásra alkalmas holdbázis, valamint az azt kiszolgáló robottechnika kifejlesztése. Elhalasztották továbbá a hold körüli pályán keringő, emberlakta űrállomás kifejlesztését is. Ugyanakkor folytatódik a holdutazáshoz szükséges hordozórakéta megalkotása, amelynek eddigi prototípusai egyelőre egytől egyig felrobbantak a kilövésük során. Ezzel a rakétával kívánnak célba juttatni többek között egy Hold körül keringő űrszondát, továbbá egy le- és felszálló rendszert, amely a talajból venne mintákat, majd azokat a Földre szállítaná.

 

Hillary Clinton nyilvánosságra hozná az UFO-aktákat

illusztracio_20160106.jpg

A novemberi amerikai elnökválasztáson induló Hillary Clinton ígéretet tett arra, hogy kivizsgálja az igazságot a földönkívüliekről, és nyilvánosságra fogja hozni az amerikai kormány ufókkal kapcsolatos dokumentumait. A legesélyesebb jelöltnek tartott politikus erről egy kisvárosi lap szerkesztőségében beszélt, miközben az elnökválasztás szempontjából kulcsfontosságú államnak számító New Hampshire-ben kampányolt. Miután több komoly gazdasági és külpolitikai kérdésre is válaszolt a Conway Daily Sun újságíróinak, elbeszélgetett a lap egyik riporterével, aki már 2007-ben is kérdezgette az ufókról. Az egykori amerikai külügyminiszter Daymond Steer beszámolója szerint „mosollyal az arcán” és „lelkesen” közölte vele, hogy ki fogja vizsgálni az igazságot arról, mit tud az amerikai kormány a földönkívüliekről. Majd hozzátette: „Lehetséges, hogy már meglátogattak minket. Nem tudjuk biztosan.” Clinton közölte azt is, hogy szeretné megvizsgálni az rejtélyes 51-es körzetet is, azt a szupertitkos nevadai katonai bázist, ahol az összeesküvés-elméletek szerint földönkívüli űrjárműveket őriz a hadsereg. Steer ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy férje, Bill Clinton korábban már kijelentette, hogy a bázison nincsenek földönkívüliek. Hillary Clinton a Sunnak elmondta: kampányának vezetője, John Podesta nagy rajongója az ufós történeteknek, és megígértette vele, hogy nyilvánosságra fogja hozni az amerikai kormány ufókkal kapcsolatos iratait, ha megválasztják az Egyesült Államok elnökének. Podesta – aki korábban Bill Clinton kabinetfőnöke, valamint Barack Obama egyik főtanácsadója volt – korábban legnagyobb kudarcának nevezte, hogy nem tudta elérni az ufókkal kapcsolatos titkos iratok közzétételét.

 

A marsi krumplitermesztés lehetőségét vizsgálja a NASA

illusztracio_20160107.jpg

A nagy sikerű Mentőexpedíció című filmben a főhős úgy élte túl marsi megpróbáltatásait, hogy burgonyát termesztett a vörös bolygón. A sci-fi elindította a NASA kutatóinak fantáziáját is, ugyanis az amerikai űrügynökség most azt vizsgálja, hogy lehet-e krumplit termeszteni marsi körülmények között. A perui nemzetközi burgonyaközponttal együtt folytatott kísérletben laboratóriumban hozzák létre a marsi légkört, a vetéshez a vörös bolygón talált anyaghoz igen hasonló közeget, a Pampas de La Joya sivatag talaját használják – tudósított az Origo. Nemcsak azt tesztelik, vajon a jövőbeli emberi kolóniák képesek lesznek-e saját növényeik marsi termesztésére, hanem azt is, hogy lehet élelmet termelni zord földi viszonyok között. A Mars légkörének majdnem 95 százaléka szén-dioxid, ez jót tehet a burgonyának, amelynek hozama kétszerese-négyszerese is lehet az átlagos földi körülmények között termesztett gumóénak. A CIP szerint a burgonya kitűnő C-vitamin-, vas- és cinkforrás, olyan mikrotápanyagokat tartalmaz, amelyekben hiányt szenved a Föld sok alultáplált népcsoportja.

 

Nemzetközi űrkiállítás a Millenárison

illusztracio_20160108.JPG

Két hónapon át látható a Millenárison a világ legnagyobb utazó űrgyűjteménye, a NASA és az űrrepülés történetét feldolgozó Gateway to Space kiállítás. A világ számos pontján nagy sikerrel bemutatott tárlat a NASA és az űrutazás történetét dolgozza fel az űrrepülést megálmodók első lépéseitől, az eseménydús XX. századon, a Holdra szálláson át napjainkig, átlépve a Naprendszerünk határait is.

 

Kína a Hold „sötét” oldalára készül

illusztracio_20160109.jpg

Eddig egyedülálló módon a Hold túlsó, „sötét”, vagyis a Földről nem látható oldalán terveznek leszállást 2018-ban a kínai űrprogram irányítói – számolt be a Hszinhua hírügynökség a nemzetvédelmi kutatások állami hivatalához tartozó Hold-kutatóközpont vezetőjének nyilatkozatát idézve. A történelem első ilyen kísérletét a Csang’o 4 (Holdistennő 4) űrszondával kívánják végrehajtani – közölte Liu Csi-csung. Mint mondta, Kína már rendelkezik azzal a tudományos felkészültséggel és technológiával, amely feltétele egy effajta küldetésnek. Peking ugyanakkor kész a nemzetközi együttműködésre e területen, és erről a múlt év elején több külföldi országot is értesített levélben. Kína első Holdra szállásának időpontja 2013 decembere, és mint Liu utalt rá, a Csang’o 3 azóta is küldi üzeneteit a Földre. A Holdistennő 4 műszaki paramétereit tekintve nagyon hasonlít elődjére, de több hasznos teher szállítására lesz alkalmas. Feladata a Hold ismeretlen földtani körülményeinek tanulmányozása, vizsgálata lesz. Más jelentések szerint küldetésének az is célja, hogy megállapítsa, a Hold túlsó oldalán található-e nagy mennyiségben nukleáris üzemanyagnak használható, kitermelhető hélium-3.

 

Kinyílott az első űrvirág

illusztracio_20160110.jpg

A Nemzetközi Űrállomáson kivirágzott első virágról, egy narancssárga szirmú zinniáról küldött képet a Földre Scott Kelly amerikai űrhajós – írja az MTI. Kelly a Twitteren osztotta meg a vasvirágként is ismert zinniáról készült fotót a következő felirattal: „Debütált a legelső világűrben nőtt virág”. Az űrállomás tavaly áprilisban kapta meg azt a különleges növénytermesztő berendezést, amivel már salátát is termeltek a Föld körül keringő bázison. A berendezésben piros, kék és zöld fények serkentik a növekedést. Az űrhajókon termesztett zöldség fontos szerepet tölthet be a hosszú távú, hónapokig vagy akár évekig tartó űrutazásoknál és egy lehetséges jövőbeli Mars-expedíciónál. Trent Smith, a NASA Kennedy Űrközpontjának programmenedzsere korábban elmondta: a zinnia nevelésével fontos információkhoz juthatnak arról, hogyan virágoznak a növények az űrben, és ez megnyithatja az utat például a paradicsom nevelése előtt.

 

Tovább mélyült a titokzatos csillag rejtélye

illusztracio_20160111.jpg

Még tavaly októberben robbant a hír, hogy csillagászok rendkívül különös égitestet találtak 1480 fényévnyire: egy olyan csillagot, amely körül valamilyen titokzatos objektum kering. Az akkori bejelentés szerint a KIC 8462852 katalógusjelű csillag fényerőváltozásának jellege, mértéke és gyakorisága nem felel meg a bolygóktól megszokottaknak. A Louisiana Egyetem csillagásza, Bradley Shaefer átnézte a csillagról készült korábbi felvételeket, és megállapította, hogy az elmúlt száz év során a KIC 8462852 látható fényessége 12,3-as magnitúdóról 12,5-re változott, amely – a látszólagos fényességet megadó számítási szabályok miatt – mintegy 20 százalékos csökkenést jelent. Az új tanulmány nem próbálja megtippelni, mi állhat a csillag fényének változása mögött, viszont az idegen létformák tevékenysége továbbra is eléggé hátul áll a lehetséges magyarázatok sorában – emlékeztetett az Index.

 

Harminc éve történt Challenger tragédiája

illusztracio_20160112.jpg

Harminc évvel ezelőtt, 1986. január 28-án 73 másodperccel az indítás után darabokra hullott a Challenger űrsikló, a fedélzeten tartózkodó hét űrhajós meghalt. A későbbi vizsgálatok során arra a következtetésre jutottak, hogy az egyik gyorsítófokozat tömítőgyűrűje okozta a balesetet, s az elmúlt években számos új információ derült ki a tragédia perceiről. Az embert is szállító amerikai űrrepülés csak több mint kétéves szünet után folytatódott az STS–26 küldetéssel – olvasható az Index összeállításában.

 

Felfedezték az eddigi legnagyobb naprendszert

illusztracio_20160113.jpg

Az eddigi legnagyobb naprendszert fedezte fel egy nemzetközi csillagászokból álló kutatócsoport a Földtől 100 millió fényévnyire. A szakemberek először azt hitték, hogy az általuk vizsgált 2MASS J2126-8140 katalógusjelű bolygónak nincsen csillaga, majd meglepve tapasztalták, hogy az égitest egy tőle nagyjából egybillió kilométerre lévő vörös törpe, a TYC 9486-927-1 körül kering. A gázóriás és csillaga közötti távolság hétezerszerese a Föld–Nap távolságnak, s a hatalmas távolságból kifolyólag csaknem egymillió évbe telik, mire a planéta teljesen megkerüli csillagát a brit Királyi Csillagászati Társaság folyóiratában közölt tanulmány szerint.

 

Ötven éve szállt le a Luna–9 a Holdon

illusztracio_20160114.jpg

A Luna–9 szovjet holdszonda 1966. február 3-án szállt le a Hold felszínére az első automatikus űrállomásként. A január 31-én felbocsátott űreszköz a Viharok Óceánja térségében, a Reiner- és a Maria-kráterektől nyugatra landolt, és onnan elsőként közvetített panorámafelvételeket a Földre. Az űrhajózás történetében ez volt az első eset, hogy egy űrszonda idegen égitest felszínén működött és képeket közvetített. A felvételek analíziséből kiderült, hogy a Hold felszínét nem borítja a korábban gondolt vastag porréteg.

 

Igazolták Einstein utolsó jóslatát is

illusztracio_20160115.jpg

Február 11-én, magyar idő szerint délután fél ötkor a LIGO Tudományos Együttműködés (LSC) Washingtonban bejelentette, hogy még 2015. szeptember 14-én, magyar idő szerint délelőtt 10:50:45-kor mindkét LIGO-detektor egy két tizedmásodperces jelet rögzített, és ezzel közvetlen bizonyítékot kaptak a gravitációs hullámok létezésére. A felfedezés olyan, mintha eddig csak láttuk volna az univerzumot, de nem hallottunk volna semmit: mostantól fülünk is van hozzá. A gravitációs hullám a téridő görbületének hullámszerűen terjedő megváltozása, amelyet Albert Einstein általános relativitáselmélete jósolt meg. Nemcsak a klasszikus értelemben megfogalmazott tömegvonzás „mellékterméke”, hanem minden gyorsuló tömeg kelti. A gravitációs hullámokat keltő rendszerek fontos példái a kettőscsillagok, amelyek egyik tagja fehér törpe, neutroncsillag vagy fekete lyuk. Fizikusok régóta sejtették a gravitációs hullámok létezését, de most közvetlen bizonyítékot is találtak. Az USA kormánya egymilliárd dollárt költött a kutatásra, amelyben több mint ezer kutató vett részt, köztük magyarok is.

 

Rejtélyes zenét hallottak az űrből az Apollo asztronautái

illusztracio_20160116.jpg

Az Apollo–10 a NASA Apollo-programjának negyedik emberes küldetése volt, amelynek során másodjára jutottak el a Holdig. Az űrhajósok – Thomas Stafford, John Young és Eugene Cernan – feladata az volt, hogy a Holdhoz érve teszteljék a műszereket, a dokkolásokat, a színes tévés közvetítést és nem utolsósorban a kommunikációt. Emellett Stafford és Cernan átszállt a holdkompba, hogy gyakorolják a holdra szállási manővert: 15,6 km-re közelítették meg a holdfelszínt, 8 órás önálló repülést hajtottak végre, majd leválasztva a visszatérő kabint visszatértek az anyahajóhoz. A precízen végrehajtott küldetésről most előkerült egy felvétel, amelyben az asztronauták valamilyen nem evilági zajról számolnak be. A rejtélyes hangok akkor szólaltak meg, amikor az Apollo–10 a Hold sötét oldalára sodródott. Ekkor a Hold árnyékolása miatt megszűnik a Föld és az űrhajó közötti kapcsolat, így a kommunikáció is. Mikor az asztronauták meghallották a hangokat, egymást kérdezgették az ijesztő, sípoló hangokról, amelyek úgy hangzottak, mint valami „furcsa űrbéli zene”. A személyzet tagjai ezután arról kezdtek tanakodni, hogy jelentsék-e a központnak, amit hallottak. A NASA az észrevételeiket kommentár nélkül az archívumba helyezte, ahonnan csak most sikerült előásni őket. Egy későbbi Apollo–15-pilóta, Al Worden szerint a NASA szándékosan elhallgatta a történteket, pedig az embereket érdekelné, hogy milyen zajt hallhatott a legénység. Ha a Hold mögött tartózkodsz, és a kommunikációs csatornák árnyékolása ellenére zenét hallasz a rádióból, vajon mi lehet a logikus magyarázat? – tette fel a költői kérdést Worden.

 

Francia kutatók szerint is létezhet a kilencedik bolygó

illusztracio_20160117.jpg

A Kaliforniai Műszaki Egyetem kutatói számítógépes szimulációk alapján azt valószínűsítik, hogy létezhet egy kilencedik bolygó a Naprendszerben, amely tízszer nagyobb a Földnél, és hússzor távolabb kering a Naptól, mint a Neptunusz. A Cassini űrszonda adatait tanulmányozva francia csillagászok is úgy vélik, hogy létezhet egy kilencedik planéta a Naprendszerben. A párizsi obszervatórium szakemberei a Szaturnusz körül keringő szonda adatainak elemzése alapján szűkítették az esetleg létező kilencedik bolygó helyének kutatási területét. A titokzatos planétát eddig nem sikerült közvetlenül megfigyelni, a párizsi csillagászok is számítógépes szimulációkkal becsülték meg azt, milyen hatással lehet az amerikai kutatók által feltételezett pályán keringő kilencedik bolygó a többi égitest mozgására. A szakemberek szerint még többévnyi kutatás szükséges a kilencedik bolygó létezésének bizonyítására, és egy rendkívül nagy teleszkópra, amellyel észlelhetnek egy ilyen távolságban lévő bolygót. A Földnél tízszer nagyobbnak vélt titokzatos planéta, amelynek gyűrűi és holdjai is lehetnek, a becslések szerint 20–100 milliárd mérföldre kering a Földtől.

 

Tizennégy év után visszatért az X-akták

illusztracio_20160118.jpg

Az X-akták a 90-es évek egyik legsikeresebb sorozata volt, a széria 202 epizódja alatt 16 Emmy-díjat kapott. Tizenhárom év után a készítők most visszahozták a sorozatot, amely egy hatrészes új évadot kapott. A világpremier után alig 24 órán belül már a szinkronizált magyar verziót is láthatták a nézők január 25-én a Cool TV-n. A főszerepekben Gillian Anderson és David Duchovny formálja meg Dana Scully és Fox Mulder személyét, de olyan ikonikus karakterek is visszatérnek, mint például a Cigarettázó Férfi. A történet középpontjában ezúttal egy olyan világméretű összeesküvés felderítése áll, amely számos korábbi rejtélyre is magyarázatot adhat, vagyis Scully és Mulder újranyitják az X-aktákat.

AZ IDEGEN ZÓNA HÍRÖSSZEFOGLALÓJA

Címkék: kaleidoszkóp