Névjegy

idegenzona_portre.jpg 

E-mail: prusiblog@gmail.com

 

Prusinszki István blogja földönkívüli létformák és intelligens idegen civilizációk keresésének alternatíváiról, űrkutatási aktualitásokról és csillagászati érdekességekről

Idegen Zóna

Látogatottság

idegenzona_olvasottsag_201807.jpg

Ajánló

szakdolgozat_hird.jpg

 
gondolatok_bloghird.jpg

 

meridian_logo_hirdetes.jpg

 

urvilag_ajanlo.jpg

 

mant_ujajanlo.jpg

 

mcse_ujajanlo.jpg

Szerzői jogvédelem

Az Idegen Zóna blog összes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. A blogon megjelenő anyagok másolása, kereskedelmi forgalomba való hozása tilos, a tartalom részleges felhasználása csak a szerző neve és a forrás szabályos feltüntetése esetén, a szerzői jog nemzetközi normáinak betartása mellett lehetséges.

NYÁRI KALEIDOSZKÓP

Prusi 2015.08.31. 09:53

Újra repül a titokzatos űrsikló

illusztracio_20150201.jpg

Május 20-án indították következő útjára az X–37B jelű, titkos küldetéseket végrehajtó űrrepülőt. Az Orbital Test Vehicle, vagyis föld körüli pályán keringő tesztjármű névre hallgató jármű egy robot- illetve távirányítású, többször használatos űrrepülő, amely embert nem, de hasznos terhet képes szállítani. A gépet az amerikai légierő üzemelteti, és sem a küldetések jellegéről, sem a tesztelt technológiákról, sem a jármű pontos képességeiről nem lehet sokat tudni. Általában a keringési pálya és visszatérés ideje is titkos, bár az előbbit amatőrcsillagászok hamar felrajzolják majd. A napelemekkel alaposan megpakolt X–37B külsőre az űrsiklókra emlékeztet, csak jóval kisebb, mint a 2011-ben leállított programban használt gépek: 8,8 méter hosszú, 2,9 méter magas, a szárnyfesztávolsága pedig 4,6 méter. Három korábbi küldetésről tudunk, 2010-ben, 2011-ben és 2012-ben is volt indítás, és a legutolsó rekordnak számító 675 napig tartott – írja az Index.

 

Harmincöt éve járt az űrben Farkas Bertalan

illusztracio_20150202.jpg

Az első magyar űrhajós 1980-ban az Interkozmosz együttműködés keretében Valerij Kubaszov, Leonyid Popov és Valerij Rjumin szovjet űrhajósokkal közösen 7 napot, 20 órát és 45 percet töltött a világűrben május 26. és június 3. között. A küldetés előzményeként Farkas Bertalan és Magyari Béla két évig tartó asztronauta-kiképzésen esett át a Moszkva melletti Csillagvárosban. Az évforduló alkalmából a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem ünnepséget rendezett, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ pedig programsorozatot szervezett az első magyar űrhajós tiszteletére. Az emlékkiállításon Farkas Bertalan néhány személyes tárgya mellett a csillagvárosi kiképzésről, a fedélzeti kísérletekről és az űrrepülésről, valamint a leszállásról készült fotókat, felvételeket, leírásokat tekinthették meg az érdeklődők, emellett alkalom nyílt beszélgetni az űrhajóssal is.

 

 

Élet rejtőzhet a Jupiter Európa nevű holdján

illusztracio_20150203.jpg

Az Independent híre szerint a NASA gyakorlatilag biztosra veszi, hogy következő missziója során bizonyítékot talál arra, hogy élet rejtőzhet a Jupiter Európa nevű holdján. A tudósok szerint az Európa jégtakarója alatt hatalmas óceán rejtőzik, amelynek sziklás medrét tápanyagokban gazdag hőforrások pettyezhetik. „Ilyen kedvező körülmények között ötmilliárd év alatt nagyon is lakható élőhelyek alakulhattak ki a holdon – jelentette ki sajtótájékoztatóján Jim Green, a NASA bolygókutató csoportjának igazgatója. – Az Európa óceánja tökéletesen alkalmas környezet lehetett az élet kialakulására.” Green véleményét egyik tudóstársa, Ellen Stofan is osztja, aki április elején azt nyilatkozta, már a következő évtizedben közvetlen bizonyítékaink lesznek arra, hogy a naprendszeren belül máshol is kifejlődött az élet. A NASA mérnökei nagy erőkkel dolgoznak az Európa-küldetés szondáinak megépítésén. A tervek szerint a szondákat kilenc különféle tudományos eszközzel szerelik majd fel, amelyek egyetlen célja az lesz, hogy kiderítsék, valóban lakható-e a hold.

 

Megkezdődhet az űrben a növénytermelés

illusztracio_20150204.jpg

Az űrben termesztene növényeket a német BASF vegyipari vállalat. A cégóriás olyan kutatási vállalkozásba kezdett, amellyel a nemzetközi űrállomáson vizsgálnák az űrbéli növénytermesztés hatékonyságát. A kutatást az év végén kezdik meg három német diák vezetésével, s arra irányul majd, hogy az űrben, gyenge gravitációs körülmények között is lehetséges-e úgy szaporítani egyes haszonnövényeket – például zöldség- és gabonaféléket –, ahogy földi körülmények mellett. Feltételezések szerint ugyanis a folyamat alapját és a növények gyökérképződését a gravitáció befolyásolja, ezért azt vizsgálnák meg, hogy az űrbeli viszonyok változtatnak-e ezen. Ha a növények az úgynevezett mikrogravitáció ellenére is kifejlődnének, az döntő fordulatot jelentene az űrállomások élelmiszer-utánpótlásában – állítja a BASF. Amennyiben eredményes lesz a kísérlet, új kapuk nyílhatnak meg a hosszabb űrkutatások előtt is, amelyeket eddig a nem megfelelő élelmiszer-ellátottság nehezített.

 

Elkészítették a Föld zászlaját

illusztracio_20150205.jpg

Egy svéd tervező-grafikus megálmodta a Föld zászlaját. Oskar Pernefeldt honlapjáról megtudható, hogy a zászlón lévő gyűrűk egy virágot alkotnak, amely így a Föld szimbóluma, ahogyan a kék háttér is egy utalás a kék bolygóra, s tulajdonképpen magára az univerzumra is. Az egymásba fonódó gyűrűk az emberiség egységét jelképezik, számuk pedig a hét kontinensre tett utalás. Pernefeldt ezekkel a jelképekkel próbálta kifejezni otthonunkat és azt, hogy kik vagyunk mi, honnan jövünk és merre tartunk. A zászló természetesen nem hivatalos jelkép, a megfelelő szervezeteken múlik majd, hogy használják-e akkor, amikor az ember egy másik bolygóra teszi a lábát – írja a Galaktika.

 

Az exobolygók holdjain bukkanhatunk életre

illusztracio_20150206.jpg

Az exobolygók esetleges holdjait eddig ugyan nem sikerült kimutatnunk, ám egyes vélemények szerint ez játszhat majd kulcsszerepet az élet megtalálásában. A kanadai McMaster Egyetem Origins névre hallgató intézetének két asztrofizikusa a Canadian Astronomical Society éves konferenciáján tartott előadásában arról értekezett, hogy a NASA Kepler-missziója, az Európai Űrügynökség alakulóban lévő PLATO-küldetése, vagy akár az Európai Déli Obszervatórium E-ELT távcsöve révén is megvalósítható lenne az exoholdak megtalálása. Ez közvetve elvezethet minket a távoli élet kimutatásához is, mivel az exoholdak egy része megfelelő mennyiségű vizet hordozhat, emellett a méret és a pozíció tekintetében is ideális körülményeket biztosíthat az élet megjelenéséhez. Rene Heller és az anyag társszerzője, Ralph Pudritz úgy véli, hogy a fontos felfedezésre 20-40 éven belül sor kerülhet, hiszen az első exoholdakat már akár néhány éven belül megtalálhatjuk – olvasható az sg.hu hírportálon.

 

Felébredt az üstökösön rekedt szonda

illusztracio_20150207.jpg

Tavaly novemberi, történelmi jelentőségű landolása, illetve a néhány órával későbbi kapcsolatvesztés után az Európai Űrügynökség szakemberei ismét kapcsolatba léptek a 67P/Csurjumov-Geraszimenkó üstökösön lévő Philae szondával – tudósított az Index. A Philae volt az első űrszonda, amely kontrollált leszállást hajtott végre egy üstökös felszínén. A landolás azonban nem a terveknek megfelelően történt, így bár a szonda nem semmisült meg, az üstökös egy máig ismeretlen pontján fogott talajt. Valószínűleg egy nagy árnyékot vető sziklaorom tövében lehet, mert a működéshez kellő energiát biztosító napelemek egészen eddig nem kaptak elég fényt a töltéshez. A Philae 2014. november 15-én éjjel adott utoljára életjelet, összesen 60 órát működött a landolást követően. Az üstökös jelenleg nagyjából 215,4 millió kilométerre és 300 millió kilométerre száguld a Földtől, és várhatóan idén augusztus közepén éri el pályájának Naphoz legközelebb eső pontját. A szakemberek abban bíznak, hogy a változó fényviszonyok, illetve az üstökös felszínének körülményeiben valószínű változások kedvezőbb körülményeket teremtenek a kapcsolattartásra, illetve a tudományos munka folytatására. A Rosetta és a hozzá csatolt leszállóegyszég, a Philae tíz éven át utazott az űrben, mire elérték a 67P jelű üstököst. A sikeres leszállás, a hatvanórás tudományos munka során született képek és eredmények, illetve a mostani, újbóli kapcsolatfelvétel az űrkutatás legkomolyabb eredményei közé tartozik.

 

Nyolc hónapig szimulálták a marsi életet

illusztracio_20150208.jpg

Nyolc hónapon át tartott az a Mars-szimulációs NASA-kísérlet a hawaii Mauna Loa lejtőjén, amelyben azt vizsgálták, hogyan tudnak csapatban együtt dolgozni a kísérletben részt vevő tudósok – adta hírül az MTI. A hat tudós – akiket végig kamerákkal és nyomkövetőkkel figyeltek – nemrég hagyta el a 2400 méteres magasságban épített kupolát. A légzsilippel lezárt bázisból kitekintve csak a hawaii lávamezőket és hegyeket láthattak, ahol sem növény, sem állat nem él meg, így az űrhöz hasonló volt az atmoszféra, s természetesen a bázisukról is csak űrruhában mozdultak ki alkalmanként. A kísérlet célja az volt, hogy az elszigetelt környezetben megfigyelt viselkedés és teljesítmény alapján meg tudják állapítani a szakemberek, ha a legénység egyik tagja depressziós kezd lenni vagy kommunikációs problémák jelentkeznek. Kim Binsted, a hawaii egyetem professzora szerint így a jövőbeni küldetések során időben lehet cselekedni, hogy megakadályozzák az esetleges komolyabb problémákat.

 

Klingon nyelven válaszolt a walesi kormány

illusztracio_20150209.jpg

Írásban fordult a walesi kormányhoz Darren Millar, a tagország árnyékkormányának egészségügyi minisztere, hogy választ kapjon arra, mit lehet tudni a cardiffi repülőtér felett észlelt rejtélyes égi jelenségekről, és mit fog tenni a kormány, hogy kivizsgálja azok eredetét. Bár az országban jellemzően walesi és angol nyelven zajlik a kommunikáció, a walesi kormányszóvivő válaszát a Star Trek kitalált nyelvén, klingonul írta meg. A kérdést feltevő árnyékminiszter minderre annyit mondott, régóta sejtette, hogy a munkáspárti miniszterek egy másik bolygóról jöttek. Ez a válasz most megerősítette mindezt – írta a 444.hu.

 

Negyven éve történt az első közös űrrepülés

illusztracio_20150210.jpg

Négy évtizeddel ezelőtt, 1975. július 17–19-én a Szojuz–19 és az Apollo űrhajók összekapcsolásával végrehajtották az első szovjet–amerikai közös űrrepülést. Az addig egymással versengő két űrhatalom űrhajósainak kézfogása a kozmoszban az enyhülés egyik jelképe lett: a minden apró részletre kiterjedő együttműködést igénylő, tudományos, műszaki és politikai szempontból egyaránt szenzációs program – hivatalosan az Apollo–Szojuz Kísérleti Projekt (ASTP) – a hidegháborús űrverseny jelképes lezárását jelentette. Az asztronauták többször vendégeskedtek egymás űrhajójában, számos tudományos programban vettek részt, gyakorolták a dokkolást és a szétválást, az egymáshoz közeli keringést, végrehajtották az első űrmentési gyakorlatot. Első „nemzetközi űrállomásként” 47 órán át keringtek együtt az űrben, a közös tevékenységgel töltött idő 19 óra és 55 perc volt.

 

Meghatározták a legtávolabbi galaxis távolságát

illusztracio_20150211.jpeg

A Kaliforniai Műszaki Egyetem kutatói Adi Zitrin asztrofizikus vezetésével meghatározták az eddig ismert legmesszebb lévő galaxis távolságát a világegyetemben. Zitrin csoportja a hawaii Keck obszervatórium távcsövét használva tanulmányozta az EGSY-2008532660 egyedi fényjellegzetességét, és ebből állapította meg, hogy a távoli galaxis 570 millió évvel az ősrobbanás után keletkezett. A korábbi csúcstartó ennél jóval később, 2,2 milliárd évvel az ősrobbanást követően alakult ki.

 

Bejelentették az X-akták premierjének időpontját

illusztracio_20150212.jpg

Az eredeti szereplőkkel tér vissza a 90-es évek kultikus sci-fi sorozata, az X-akták. A paranormális tevékenységekkel foglalkozó két FBI-ügynököt ezúttal is David Duchovny és Gillian Anderson alakítja. A hivatalos bejelentés szerint egy hatrészes miniszériára számíthatunk, egyes pletykák szerint azonban több évadot is kilátásba helyeztek a készítők. A sorozatnak otthont adó Fox most a premier dátumát is bejelentette, amely szerint 2016. január 24-én tér vissza a képernyőre a két FBI-ügynök. A széria feltámasztását az X-akták atyja, Chris Carter vezényli le, aki a BBC Newsnak nyilatkozva azt mondta, úgy tekint az elmúlt időszakra, mint 13 évnyi reklámszünetre. Véleménye szerint a világ mostanra csak még különösebb lett, így ennek a hat történetnek az elmesélésére tökéletes az időzítés – adta hírül a Galaktika.

AZ IDEGEN ZÓNA HÍRÖSSZEFOGLALÓJA

Címkék: kaleidoszkóp

MAGYAR RENDŐRSÉGI X-AKTÁK

Prusi 2015.08.05. 17:42

Az elmúlt évtizedekben sokan fordultak a hazai ufókutató szervezetekhez azzal az észrevétellel, hogy azonosítatlan repülő tárgyakkal kapcsolatos bejelentésükkel a hivatalos szervek nem foglalkoznak. Egyes ufóesetek hátterének objektív felderítése és kivizsgálása során a kutatók is gyakran próbálnak információkat szerezni belügyi forrásokból, de ezekre a megkeresésekre szinte kivétel nélkül kategorikus elutasítás és tagadás a válasz. Ez a különös hozzáállás azonban nem mindig volt jellemző a rendőrségre.

20150805_illusztracio_1.jpg

Címkék: archívum oknyomozás ufókutatás