Névjegy

idegenzona_portre.jpg 

E-mail: prusiblog@gmail.com

 

Prusinszki István blogja földönkívüli létformák és intelligens idegen civilizációk keresésének alternatíváiról, űrkutatási aktualitásokról és csillagászati érdekességekről

Idegen Zóna

Látogatottság

idegenzona_olvasottsag_201807.jpg

Ajánló

szakdolgozat_hird.jpg

 
gondolatok_bloghird.jpg

 

meridian_logo_hirdetes.jpg

 

urvilag_ajanlo.jpg

 

mant_ujajanlo.jpg

 

mcse_ujajanlo.jpg

Szerzői jogvédelem

Az Idegen Zóna blog összes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. A blogon megjelenő anyagok másolása, kereskedelmi forgalomba való hozása tilos, a tartalom részleges felhasználása csak a szerző neve és a forrás szabályos feltüntetése esetén, a szerzői jog nemzetközi normáinak betartása mellett lehetséges.

ŐSZI KALEIDOSZKÓP

Prusi 2015.11.30. 18:33

Idegenek akadályozták meg az atomháborút?

illusztracio_20150301.jpg

Kissé alámerült az összeesküvés-elméletekben Edgar Mitchell azóta, hogy 1971-ben visszatért a Holdról, ahol a NASA Apollo–14 küldetésének keretében járt. Gyakran beszél a Földet meglátogató idegenekről, legutóbb azt a meglepő kijelentést tette egy lapinterjúban, hogy nem mások, mint a földönkívüliek akadályozták meg, hogy atomháború törjön ki a Szovjetunió és az Egyesült Államok között. „Az idegenek 1945-ben arra az új-mexikói bázisra is ellátogattak, ahol az első atombombát tesztelték. Az ET-k megpróbáltak megóvni bennünket a háborútól és békét próbáltak teremteni a Földön” – nyilatkozta Mitchell. Sőt, továbbment: azt mondta, a légierő magas rangú tisztjeitől hallotta, hogy sok rakétát ufók lőttek ki, hogy ne tegyenek semmiben kárt. Az IFL Science azt írja: a Holdat megjárt Mitchell érdemeit nem lehet elvitatni, de azért bíznak abban, hogy egyszer még visszatér közénk a való világba.

 

Az eddigi leghosszabb Mars-szimuláció kezdődött

illusztracio_20150315.jpg

Hawaii szigetén egy kialudt vulkán mellett, egy kupolában kezdte meg a NASA az eddigi leghosszabb Mars-szimulációját – írja a vs.hu hírportál. Hat embert zárnak el egy évre, hogy a személyes interakcióikat vizsgálják. „Fontos felismernünk, hogy az emberek közti konfliktusokat nem kerülhetjük el. Az ezekhez hasonló hosszú missziókon mindenképpen megtörténnek majd, még a legkiválóbb emberekkel is” – indokolta a NASA egyik munkatársa a mostani szimuláció jelentőségét. A Mars-expedíció egytől három évig terjedhet a tervek szerint. A mostani kísérletben részt vevő hat ember – egy francia asztrobiológus, egy német fizikus és négy amerikai, köztük egy pilóta, egy építész, egy újságíró és egy talajszakértő – egymáshoz közeli, szűk lakhelyeken élnek majd friss levegő és friss étel, valamint magánélet lehetősége nélkül, és űrruhában mehetnek majd csak ki a 11 méter átmérőjű és 6 méter magas kupolából.

 

Snowden szerint az idegenek mindent titkosítanak

illusztracio_20150302.jpg

Számos különböző válasz született már a Fermi-paradoxonra, amely a földönkívüli civilizációk létezésének magas becsült valószínűsége és az ilyen civilizációk létezésére utaló bizonyítékok hiánya közötti feltételezhető ellentmondásra hívja fel a figyelmet. Edward Snowden, az amerikai titkosszolgálat volt alkalmazottja most egy teljesen szokatlan megközelítéssel állt elő egy asztrofizikával foglalkozó podcastadásban. Snowden szerint a kiváló adattitkosítás állhat amögött, hogy eddig nem fogtunk el egy idegen eredetű rádióadást sem. Pontosabban lehet, hogy fogtunk, csak összekevertük a kozmikus háttérzajjal, mert minden nagy civilizáció számára fontos lehet az adatvédelem – írja az Origo. „Ha léteznek idegenek, a kommunikációjuk alapból titkosított” – fogalmazott. Edward Snowden nem kozmológus, és az idegenekről sem valószínű, hogy többet tud a világ legjobb kutatóinál. Az információelrejtésről azonban tud egyet s mást: ő volt az a kém, aki néhány éve leleplezte az Egyesült Államok megfigyelési rendszerét, amelynek keretében az amerikai kormány a saját állampolgárai mellett külföldi politikusokat is lehallgatott.

 

Folyékony víz nyomaira bukkantak a Marson

illusztracio_20150303.jpg

Megoldódott a Mars egyik „sötét” rejtélye: a NASA tudósai rendkívüli sajtótájékoztatójukon elmondták, meggyőző bizonyítékot találtak arra, hogy valójában sós vízfolyások alakítják a vörös bolygó felszínén újra és újra megjelenő, titokzatos fekete sávokat. A felfedezés azért bír hatalmas jelentőséggel, mert meghatározhatja a jövőbeni Mars-missziók fő feladatait, és akár az emberes küldetésekhez is támpontokat adhat. „A Mars egyszer nagyon hasonlított a Földre: vastagabb atmoszférája volt, hatalmas óceánja, amely több mint egy kilométer mély lehetett, és az északi félteke kétharmadát elfoglalhatta” – mondta el Jim Green, az amerikai űrhivatal bolygókutatási részlegének vezetője. A fontos felfedezést a NASA kutatói a visszatérő lejtősávok vizsgálata során tették, a sós víz nyomait a fény különböző hullámhosszainak vizsgálatával sikerült felfedezni. John M. Grunsfeld, a NASA Science Mission Directorate vezetője szerint a jövőbeni marsi expedíciók egyik fő célja annak megállapítása, hogy mennyi víz lehet a bolygó felszíne alatt – olvasható az Origo hírösszefoglalójában.

 

A NASA eltérítene egy aszteroidát

illusztracio_20150304.jpg

A NASA és az ESA közös kezdeményezése először próbálja majd meg eltéríteni egy aszteroida körül keringő miniaszteroida útvonalát: a Didymos névre keresztelt kis aszteroida körül keringő, Didymoon névre keresztelt égitestnek ütköztetnek egy szondát, aztán megfigyelik a következményeket. Az amerikai és európai űrügynökség AIDA nevű missziója arra készít fel, hogy megfelelően megvédhessük a Földet egy esetleges aszteroidabecsapódástól – nyilatkozta Patrick Michel, az ESA vezető kutatója. „Sokkal jobban meg kell ismernünk az aszteroidákat: miből állnak, honnan jöttek, és hogyan reagálnak az ütközésekre. Az AIDA lesz az első misszió, amely egy bináris aszteroidarendszert vizsgál meg, és az első, amely leteszteli, el tudjuk-e téríteni becsapódás segítségével” – tudatta a két űrhivatal közös közleménye.

 

Mostantól elérhető Holdon készített összes fotó

illusztracio_20150305.jpg

A jelenleg közel kilencezer fotóból álló galériát a NASA a Flickren osztotta meg. Az űrhajósok által készített fotókon túl néhány, az utazás során elkattintott kocka is felkerült a fotómegosztóra. A gyűjtemény különlegességét az adja, hogy ezek a fotók korábban még sehol sem voltak elérhetőek egy csomagban, s nemcsak az ikonikussá vált vagy épp jól sikerült fotók érhetőek el, hanem az életlen és véletlenül exponált darabok is, a képeken ugyanis semmiféle digitális utómunkát nem végeztek.

 

Földönkívüli civilizáció nyomaira bukkanhattak

illusztracio_20150306.jpg

Az emberiségnél jóval magasabb technológiai szinten lévő földönkívüliek által épített megaépítmények keringhetnek egy rejtélyes csillag körül. Legalábbis ez is egy lehetséges magyarázat a Földtől 1500 fényévnyire található, KIC 8462852 nevű csillagnál észlelt furcsa jelenségre. Olyan magyarázat, amit komoly csillagászok sem vetnek el azonnal mint ostobaságot – írta az Atlantic és annak nyomán több tudományos lap. A közösségi oldalakon és a világsajtóban is nagy figyelmet kapott beszámoló középpontjában álló, „bizarrként” és „nagyon érdekesként” jellemzett – a Föld-szerű bolygók után kutató Kepler űrtávcső segítségével 2009-ben felfedezett – csillagot éveken át figyelték, miután egyértelművé vált: valami kering körülötte, ami rendszertelen időközönként eltakarja az általa kibocsájtott fény 22 százalékát. Jason Wright, az amerikai Penn State Egyetem kutatója szerint elképzelhető, hogy földönkívüliek által épített megaépítmények keringenek a csillag körül. Egészen pontosan hatalmas, több százezer kilométeres napelemek, amelyekkel a csillag által kibocsájtott energiát gyűjtik be. A SETI-program keretein belül a kaliforniai Allen Telescope Array (ATA) nevű rádiótávcső-hálózattal megkezdték a KIC 8462852 vizsgálatát, hogy egy esetleges földönkívüli civilizáció rádiójeleit fogják – tudósított a 24.hu.

 

Konferencia az akadémián a lakható bolygókról

illusztracio_20150307.jpg

A Földön kívüli élet keresésének módszereiről, céljairól, a következő űrszondák programjairól és az európai együttműködésekről tartottak nemzetközi konferenciát október 28-29. között az MTA székházában, Missions to Habitable Worlds címmel. A hazai szakemberek mellett 17 ország vezető kutatói érkeztek Magyarországra, amely idén lett teljes jogú tagja az Európai Űrügynökségnek. Az előadások az asztrobiológia különböző témaköreit tekintették át, amelynek keretében a Földön kívüli élet lehetőségét természettudományos módszerekkel vizsgálják. A témakör több szakterületet érintő jellege miatt az űrtevékenység, a csillagászat, a földtudomány, a kémia és a biológia témakörök európai kutatói egyaránt megjelentek. A konferencia első napján a Naprendszer és az exobolygók vizsgálatát célzó programok kerültek fókuszba, másnap a „lakható égitestek” fogalmát járták körbe a különböző tudományágak szerint, valamint a kapcsolódó űrjogi kérdésekről, illetve más égitestek földi mikrobákkal történő beszennyezésének lehetőségéről hangzottak el előadások. A napot vitafórum zárta egy kapcsolódó európai szintű intézmény létrehozásáról.

 

Mars-utazásra alkalmas hordozórakéta készül

illusztracio_20150308.jpg

A Saturn V rakéta után közel 40 év elteltével először épít újra ember szállítására alkalmas, minden eddiginél nagyobb hordozórakétát az amerikai űrügynökség – tudósított az Origo. A Space Launch System (SLS) a valaha épült legerősebb rakétaként alkalmas lesz a Föld körüli pályán túli célpontok felfedezésére is. „Véglegesítettük az SLS tervét, sikeresen végrehajtottuk a rakétahajtóművek és gyorsítórakéták tesztelésének első körét, és az első repüléshez szükséges valamennyi nagyobb alkotórész gyártását elkezdték”– mondta Bill Hill, a NASA egyik szóvivője. A 98 méter magas SLS 70 tonna hasznos teher felemelésére képes a két gyorsítórakéta és a négy R-25 rakétahajtómű segítségével, a tervezett jövőbeni fejlesztésével a kapacitást 130 tonnára kívánják emelni. A szakemberek – a gyártás, az összeszerelés és tesztelés befejezése után – 2017-re tervezik a végső engedély megszerzését, 2018-ban pedig elrajtolhat első repülésére az űrhajózás új korszakát jelentő rakéta.

 

Oroszország embert küldene a Holdra

illusztracio_20150309.jpg

Oroszország 2029-ben tervez űrhajósokat küldeni a Holdra – adta hírül a Sputniknews. Az Energyija űrkutatási vállalat vezetője elmondta: dolgoznak egy kifejezetten Holdra szállásra kifejlesztett űrhajón, amelynek az első próbarepülésére 2021-ben kerülhet sor. 2023-ban már a Nemzetközi Űrállomáshoz kapcsolódhat az új űreszköz, 2025-ben pedig az első, ember nélküli Holdra szállást is végrehajtanák vele. Az új űreszköz elkészültéig sem mondana le Oroszország a Hold-küldetésekről: a tervek közt szerepel egy szonda küldése az égitest déli pólusára, ahol az elektromágneses sugárzás hatásait vizsgálnák és természeti erőforrások után kutatnának a felszínen. A Holdon egyébként eddig csak amerikai űrhajósok jártak, a NASA küldetései 1969 és 1972 közt zajlottak.

 

UFO jelent meg a NASA élő adásában

illusztracio_20150310.jpg

Vakító fénygömböt vettek fel a NASA kamerái a Nemzetközi Űrállomás közelében. A rejtélyes valamire még rá is közelítettek az amerikai űrkutatási hivatal munkatársai a bárki számára hozzáférhető élő adás közben, majd váratlanul megszakították a közvetítést. A felvételeket egy amerikai ufókutató tett közzé, aki szerint egy földönkívüli űrhajót lehetett látni a NASA videóján. „Éppen az űrállomás élő felvételeit néztem, amikor feltűnt, hogy átváltanak egy másik kamerára, amelyikkel pedig ráközelítettek a vakítóan fényes rejtélyes gömbre – írta az UFO Sightings Daily szerkesztője. – Az ufóból áradó vibráló fény azonban olyan erős volt, hogy még a NASA új, hétmillió dolláros HD-kamerái sem tudtak ráfókuszálni” – közölte Scott C. Waring. A kutató szerint a földönkívüli űrhajót megfigyelő NASA-dolgozók „bepánikolhattak”, és azért kerülhetett élő adásba a felvétel, amit aztán váratlanul lekapcsoltak, amikor észrevették, bárki láthatja azt. Waring közölte, hogy rákérdezett a NASA-nál, hogy szerintük mi volt a fényes gömb, de még nem kapott választ. A Daily Express című brit lap szintén érdeklődött az amerikai űrkutatási hivatalnál az eset miatt, ám egyelőre nekik sem válaszoltak.

 

Titokzatos égitestről árulkodhat a legtávolabbi objektum

illusztracio_20150311.jpg

A Naprendszer eddigi legtávolabbi objektumát azonosíthatták amerikai csillagászok: a V774104 néven katalogizált kisbolygó átmérője 500–1000 kilométer, és 15,5 milliárd kilométerre kering a Naptól – írta az Origo. A tudósok jelenleg is figyelik az égitestet, így hamarosan képet alkothatnak alakjáról és pályájáról. Az eddigi csúcstartó az Eris nevezetű törpebolygó és holdja, a Dysnomia volt: a két égitest központi csillagtól számított távolsága 5,7 és 14,6 milliárd kilométer között változik. Az eredményeket az Amerikai Csillagászati Társaság Bolygótudományi Osztályának 47. éves kongresszusán prezentálták.

 

Minden eddiginél ígéretesebb planétát találtak

illusztracio_20150312.jpg

Forradalmi felfedezést tett két amerikai csillagászcsoport: egy, a Földtől nagyjából 39 fényévnyire található kőzetbolygót észleltek a Tejútrendszer peremén – számolt be az Index. A tanulmány szerzői és független kutatók egyaránt úgy látják, hogy az észlelés hatalmas áttörést hozhat a földönkívüli létformák keresésében. A GJ 1132b katalógusjelű planéta átmérője csupán 16 százalékkal nagyobb, mint a Földé, de egy olyan vörös törpecsillag körül kering, amelynek a mérete csupán egyötöde a Napénak. Felszíni hőmérsékletét 260 Celsius-fokra becsülik: bár ez túl forró ahhoz, hogy folyékony víz lehessen a felszínén, valamilyen primitív légköre még lehet. A GJ 1132b minden eddig talált exobolygónál alkalmasabb arra, hogy a csillagászok a már rendelkezésre álló eszközökkel és a jövőben megjelenő új teleszkópokkal vizsgálhassák – nyilatkozta Drake Deming, a Marylandi Egyetem csillagásza.

 

Sivár világ lehet az egyik legígéretesebb Föld-szerű bolygó

illusztracio_20150313.jpgNagy valószínűséggel lakhatatlan az a Naprendszeren kívüli bolygó, amit sokáig ígéretes jelöltnek találtak az élet hordozására. 2015 januárjában izgalmas felfedezést tettek a csillagászok: tőlünk 470 fényévre, a Lant csillagképben egy Földünkhöz hasonló méretű bolygót találtak egy vörös törpe – vagyis egy kicsi, viszonylag hideg csillag – lakhatósági zónájában, így még az is felmerült, hogy víz található a felszínén. A Warwicki Egyetem kutatói azonban arra jutottak, hogy a planétát hatalmas energiakitörések, úgynevezett szuperflerek tehetik lakhatatlanná, amelyek tízszer erősebbek, mint a Nap által produkált legintenzívebb flerek. A bolygót eltaláló koronakidobódás elsöpörheti az égitest légkörét, életre alkalmatlanná téve azt.A Monthly Notices of the Royal Astronomical Society című szaklapban megjelent kutatás szerint nagy valószínűséggel ez a szomorú szcenárió a Kepler-438b esetén lejátszódott. Az elmúlt években rengeteg olyan Naprendszeren kívüli planétát észleltek, amelyek első látásra lakhatónak tűnnek – emlékeztetett az Origo. Az egyik legígéretesebb jelöltet, a Kepler-452b-t tulajdonságai miatt – persze kissé elhamarkodottan – el is keresztelték Föld 2.0-nak.

 

Új Star Trek tévésorozat 2017-től

illusztracio_20150314.jpg

A CBS bejelentette, hogy egy vadonatúj Star Trek-szériát indít, amely 2017 januárjában debütál majd a tévében. Pontosabban főműsoridőben csak „speciális betekintést” adnak, amelyet követően a sorozatot a csatorna digitális streaming szolgáltatása, a CBS All Access keretében lehet majd elérni. Itt egyébként már most meg lehet nézni az összes eddig készült Star Trek-epizódot. Az utolsó széria, a Star Trek Enterprise 2005-ben ért véget. A közlemény szerint az új széria új karakterekre épül, akik képzeletbeli világokat és új civilizációkat fedeznek majd fel, miközben a történet aktuális eseményekre is reflektál majd, ahogy azt 1966 óta megszokhattuk a sorozattól – adta hírül a Galaktika.

AZ IDEGEN ZÓNA HÍRÖSSZEFOGLALÓJA

Címkék: kaleidoszkóp

UFÓT LÁTNI TILOS!

Prusi 2015.11.15. 10:35

Bármilyen meglepő, de a világ számos pontján törvények vagy helyi határozatok tiltják a földönkívüliekkel történő találkozást. Az Egyesült Államokban „a kapcsolatfelvétel vétségében” bűnösnek talált elítélt börtönbüntetést és pénzbírságot kaphat, Észak-Koreában és Kínában pedig több ezer embert tartanak elmegyógyintézetekben pusztán azért, mert azonosítatlan repülő járműveket láttak. Hasonló intézkedéseket hozott több afrikai törzs vezetése is, amelyek rendeletben tiltották meg az ufóészleléseket és az idegenekkel való kapcsolatot. Mindez persze nem riasztja vissza a szemtanúkat…

20151115_illusztracio_1.jpg

Címkék: archívum

IDEGEN NÖVÉNYEK A FÖLDÖN

Prusi 2015.11.05. 21:58

A Föld különböző pontjain felfedezett növények rendszerezése gyakran még a biológia avatott szakértőinek is problémát okoz. Bár egyes „mutáns” növények jellemzői a megtévesztésig hasonlítanak a földi élőlényekéhez, mintha nem tudtak – vagy nem akartak – volna kellőképpen alkalmazkodni az itteni viszonyokhoz. Az ezzel kapcsolatos esetekről, rejtélyekről olvasva jogosan merül fel a kérdés: létezhetnek-e intelligens idegen életformák a Földön – növények formájában?

20151105_illusztracio_1.jpg

Címkék: archívum