Névjegy

idegenzona_portre.jpg 

E-mail: prusiblog@gmail.com

 

Prusinszki István blogja földönkívüli létformák és intelligens idegen civilizációk keresésének alternatíváiról, űrkutatási aktualitásokról és csillagászati érdekességekről

Idegen Zóna

Látogatottság

idegenzona_olvasottsag_201807.jpg

Ajánló

szakdolgozat_hird.jpg

 
gondolatok_bloghird.jpg

 

meridian_logo_hirdetes.jpg

 

urvilag_ajanlo.jpg

 

mant_ujajanlo.jpg

 

mcse_ujajanlo.jpg

Szerzői jogvédelem

Az Idegen Zóna blog összes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. A blogon megjelenő anyagok másolása, kereskedelmi forgalomba való hozása tilos, a tartalom részleges felhasználása csak a szerző neve és a forrás szabályos feltüntetése esetén, a szerzői jog nemzetközi normáinak betartása mellett lehetséges.

UFÓREJTÉLY A BAKONYBAN

Prusi 2015.07.03. 14:04

Mai napig nem született megnyugtató magyarázat arra a különös eseménysorozatra, amely 1992. január 3-án zajlott le a Várpalota közelében található Fajdas-hegyen. Vajon „egyszerű” gömbvillám, felrobbanó meteor vagy egy idegen civilizáció állt a tűzoltóságot, a rendőrséget és a honvédséget is mozgósító, titokzatos tűzeset hátterében?

20150703_illusztracio_1.jpg

Minden bizonnyal örökké emlékezetes nap marad 1992. január 3-a azoknak a szemtanúknak, akik egy azonosítatlan objektum lezuhanását figyelhették meg a Várpalotától északra fekvő dombok között. Néhány perccel 12 óra előtt a város határában működő benzinkút egyik kezelője, Papp Tibor értesítette a helyi rendőrkapitányság ügyeletét. Izgatott hangon elújságolta, hogy egy szürkésfehér színű, gömb alakú, autó nagyságú tárgy felfoghatatlan sebességgel, de teljesen hangtalanul, körülbelül 200 méteres magasságban, lapos szögben átrepült a mintegy három-négy kilométerre északra található hegyoldal irányába, majd hirtelen átbukott a hegygerincen, és eltűnt a megfigyelők szeme elől. Ezt követően mintegy 10-15 méter átmérőjű, henger formájú, vaskos füstoszlop tört fel a magasba, s rá egy másodpercre láng is felcsapott a szóban forgó helyen. A rendkívüli bejelentést követően érthető okokból vibrálni kezdett a levegő a kapitányság épületében is.

 

Lángba borult hegytető

Az izgalommal teli várakozás perceit Sütő József százados, a bűnügyi osztály vezetője törte meg, aki a forró nyomosokon kívül valamennyi mozgatható munkatársát riadóztatta. Öt autóval húsz rendőr indult a helyszínre, hogy tisztázza a rejtélyes jelenség okát.

„Mivel civilek tették a bejelentést, és nem a honvédség, ezért kizártam annak a lehetőségét, hogy az errefelé állomásozó repülőezredek vesztettek el egy légi járművet. Mi más juthat ilyenkor az ember eszébe, mint hogy esetleg déli szomszédainktól idetévedt egy rakéta. Éppen ezért azonnal a helyszínre siettünk, és a tűzoltók megérkezéséig lezártuk a környéket – nyilatkozta a százados a Magyar Televízió helyszínen forgató stábjának. – Több száz négyzetméteres területen, szinte szabályos kör alakban parázslott az aljnövényzet. Olyan hatása volt, mintha az egész hegyoldal egyszerre kapott volna lángra, hiszen egy kisebbfajta tűz nem tudott volna ilyen hamar és ilyen nagy területen szétterjedni szélcsendes időben. Kollégáimmal együtt furcsának találtuk, hogy maradtak olyan szigetecskék, ahol teljesen érintetlen maradt a fű, és a hó sem olvadt meg. A mészkősziklák továbbra is vakítóan fehérlettek, azokon az égésnek és füstnek nyoma sem volt. A fák törzsének is csak a talajhoz közel eső része perzselődött meg, ágaikon a száraz levelek épségben maradtak. Érdekes az is, hogy a titokzatos körbe vezető 30-40 méteres földútra egyetlen szikra sem pattant, az ösvény teljesen érintetlen maradt.”

Nem sokkal később a szintén riadóztatott tűzoltók is megérkeztek a helyszínre, és a tűz eloltása után a rendőrökkel közösen bejárták a kiégett hegytető minden négyzetméterét. Becsapódási nyomokat vagy a tűz keletkezésére utaló anyagot azonban nem találtak, sőt a szakemberek a tűzgócot és terjedésének irányát sem tudták megállapítani.

20150703_illusztracio_2.JPG

„Első látásra szokásos avartűzzel álltunk szemben. Csakhogy az alaposabb szemrevételezés után megállapíthattam, hogy ez semmiképpen nem hétköznapi bozóttűz. Jelentésemben a tűz okának azt jelöltem meg: vélelmezett egyéb. Magyarán fogalmam sincs, mi okozta azt, csupán találgatni tudok” – emlékezett vissza Nagy Attila tűzoltó főhadnagy, a Várpalotáról kiinduló csoport parancsnoka. A helyszínt bejáró szakemberek közül néhányan jellegtelen, azaz máshoz nem hasonlítható szagot, illatot éreztek. Ugyanakkor nehezen tudtak megállapodni a kiégett terület alakját és nagyságát illetően. Végül az utólagos mérések és számítások szerint mintegy öt hektárban határozták meg a tűz marta terület nagyságát, és hozzávetőlegesen téglalap alakúnak a formáját.

Még laikus szemmel nézve is elképesztően különös esemény zajlott le a Fajdas-hegy oldalában. Mint a szakértő rámutatott, a tűz a növényzet alsó, földfelszínhez közeli részeit néhány centiméter magasságban elszenesítette, annál feljebb viszont meg sem pörkölte. Így csak olyan tűz éget, amely igen rövid, szinte szemvillanásnyi ideig rendkívül nagy hőmennyiséget közöl a környezetével, s utána azonnal elenyészik. További gyanakvásra adott okot, hogy a tűz érintetlenül hagyott tenyérnyi fűcsomókat és hófoltokat, a szokványos avartűzzel szemben, amely az összes havat megolvasztotta volna. Szokatlannak számított az is, hogy a speciális, 4-500 Celsius-fokig védelmet biztosító csizmát viselő tűzoltók talpát valósággal égette a föld, míg a korábban tapasztalt avartüzeket követően egyszerű félcipőben sem lehetett érezni a kisugárzó hőt. Szintén meglepetéssel szolgált, hogy a terület fölé emelkedő háromszögelési pont – a cserjékkel és a bokrokkal ellentétben – megsínylette a tüzet: az időjárás viszontagságainak kitett vasszerkezetet maró rozsda helyenként megfeketedett és lepattogzott, amely szintén elképzelhetetlen lett volna szokásos avartűz esetén.

 

Gömbvillám vagy meteor?

Délután két óra tájban a szentkirályszabadjai helikopterezred Mi–17-es gépe is megjelent a terület felett. Simon Sándor ezredes, a Bakony Harcihelikopter Ezred parancsnoka a legjobb erőket és eszközöket mozgósította a különös eset kivizsgálására. A keletkezés körülményeire való tekintettel elvégezték a szükséges sugárméréseket is, de a műszerek semmilyen eltérést nem mutattak a megszokott értékektől. Rövidesen megérkeztek a helyszínre a Havária Laboratórium szakemberei is, akik újabb vizsgálatokkal megerősítették, hogy a lakosságot nem fenyegeti veszély, majd talaj-, növény- és levegőmintákat vettek későbbi elemzés céljából, de ezekben sem mutattak ki semmilyen anomáliát.

A fényképekkel és videofelvételekkel, jegyzőkönyvekkel és szakértői elemzésekkel alátámasztott eredményekről a helyszínelésben részt vevők, a szemtanúk és a szakértők bevonásával néhány nappal később Szentkirályszabadján tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az X-aktákba illő esettel a honvédség sem tud mit kezdeni. „A szemtanúk elmondása alapján a tárgynak legalább 1000 km/órás sebességgel kellett repülnie. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy esetleg nem volt még gyorsabb. Ilyen sebesség mellett egy hirtelen végrehajtott irányváltoztatás földi repülő szerkezetek esetében végzetes lehet. Talán meg sem kell említenem, hogy ilyen sebességű repülő ekkora magasságban elviselhetetlen hangot bocsátott volna ki. Földi jármű egészen biztosan nem képes hasonló mutatványra” – hangsúlyozta az ezredparancsnok.

20150703_illusztracio_3.JPG

Minden megfigyelés és vizsgálati eredmény azt valószínűsítette, hogy a jelenség gömbvillám volt. Csakhogy akadt egy meg nem kerülhető körülmény: az észlelést nem kísérte hanghatás. Az esettől 3-4 kilométerre tartózkodó szemtanúk semmilyen hangot nem hallottak, pedig az arrafelé rendszeresen lövészetet végrehajtó helikopterezred által keltett zajra mindig felfigyeltek. E szemtanúktól ellentétes irányban, a szemközti domboldalon több présház is található. Az egyik présház előtt két férfi dolgozott, de ők sem hallottak robbanást, pedig egy ilyen hatalmas területet felperzselő gömbvillám kisülését több kilométerről is hallani kellett volna.

Némileg logikusabb magyarázattal szolgálhat a tűzeset kiváltó okára az a feltevés, amely szerint egy vízjégmeteor lépett be nagy sebességgel a légkörbe, és közvetlenül a talaj felett felrobbant. Az így keltett magas hőmérsékletű lökéshullám helyenként felgyújtotta az aljnövényzetet és elolvasztotta a havat, a meteor pedig nyomtalanul megsemmisült.

 

Különös párhuzamok

Ezzel azonban még nem lehet lezárni a talányos eseménysorozatot, amit több szemtanú is megdöbbentő adalékokkal egészített ki. Egy veszprémi vállalkozás két munkatársa, Márkus Gyula és Perjés Rezső már aznap reggel, órákkal a robbanás előtt érdekes megfigyelést tett. „Hét óra körül Fűzfő irányába igyekeztünk, árut szállítottunk. A berhidai elágazásnál arra lettünk figyelmesek, hogy az égen egy szürkés-feketés tárgy lebeg. Kollégám kérdezte, hogy mi lehet az, én felnéztem, és viccelődve azt mondtam, biztosan elromlott egy repülő és fennmaradt. Egy szivar alakú tárgy volt, amely nagyjából 45 fokos szögben megdöntve állt a levegőben. Egészen biztosan fizikai objektum volt, s nem valamilyen látomásszerű tünemény” – mesélte Perjés Rezső.

Szintén elgondolkodtató ufóészlelésről számolt be Lábas István bányász, aki aznap éppen a közeli bányató jegén korcsolyázott a gyermekeivel. „Mi is tisztán láttuk a lángokat. Arra gondoltunk, hogy talán egy helikopter zuhant le, de feltűnő volt, hogy korábban sem motorzajt, sem utána robbanást nem hallottunk. Még mondtam is a gyerekeknek, hogy szólni kellene a tűzoltóknak, de nem tudtunk olyan gyorsan mozdulni, hiszen rajtunk volt a korcsolya. Végül úgy döntöttünk, hogy maradunk. Korcsolyáztunk még egy darabig, aztán ebédidőben beszálltunk a kocsiba és hazafelé indultunk. Az autó ablakából megpillantottunk egy hosszúkás, szivar alakú tárgyat, amely rendkívül gyorsan haladt Várpalota irányába, és el is tűnt a horizonton. Én látni véltem rajta ablakokat, a fiam ezt nem látta. Akkor még arra gondoltunk, hogy közelebb kellene mennünk az égő területhez, de nemsokára feltűntek a rendőrség és a tűzoltók autói, így inkább hazafelé vettük az irányt” – emlékezett vissza a történtekre.

20150703_illusztracio_4.JPG

Az eddig felmerült és válasz nélkül maradt kérdések sorát bővíti az is: vajon mi történt az ominózus 30-40 perc alatt, amikor a szemtanú és családja észlelte a „becsapódást”, majd utána elrepülni látta a tárgyat? Valóban ez az elképesztő sebességgel száguldó, ismeretlen eredetű objektum okozta az avartüzet? De akkor hová tűnt több mint fél órára, egyáltalán honnan érkezett, és merre száguldott tovább? Esetleg rövid időre átlépett egy másik dimenzióba, netán megszakítás nélkül folytatta útját, csak éppen számára „kiesett” 30-40 perc az időből?

Csupán annyi bizonyos, hogy a hivatalos szerveket és az ufókutatókat egyaránt foglalkoztató rejtély megoldásához az elmúlt két és fél évtizedben sem sikerült közelebb kerülni. Talán már soha nem derül ki, hogy pontosan milyen esemény zajlott le 1992. január 3-án Várpalotán, így ez az eset is a megfejtésre váró „magyar X-akták” sorát gyarapítja.

PRUSINSZKI ISTVÁN

EREDETILEG MEGJELENT
AZ UFÓMAGAZIN 2015. MÁJUSI SZÁMÁBAN

Címkék: archívum oknyomozás ufókutatás