Névjegy

idegenzona_portre.jpg 

E-mail: prusiblog@gmail.com

 

Prusinszki István blogja földönkívüli létformák és intelligens idegen civilizációk keresésének alternatíváiról, űrkutatási aktualitásokról és csillagászati érdekességekről

Idegen Zóna

Látogatottság

idegenzona_olvasottsag_201807.jpg

Ajánló

szakdolgozat_hird.jpg

 
gondolatok_bloghird.jpg

 

meridian_logo_hirdetes.jpg

 

urvilag_ajanlo.jpg

 

mant_ujajanlo.jpg

 

mcse_ujajanlo.jpg

Szerzői jogvédelem

Az Idegen Zóna blog összes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. A blogon megjelenő anyagok másolása, kereskedelmi forgalomba való hozása tilos, a tartalom részleges felhasználása csak a szerző neve és a forrás szabályos feltüntetése esetén, a szerzői jog nemzetközi normáinak betartása mellett lehetséges.

BEREPÜLÉS A VILÁGŰRBŐL?

Prusi 2014.05.07. 06:58

A repülő csészealjak rejtélye – Fantasztikus találgatások az év legtitokzatosabb eseménysorozatáról

berepules_vilagurbol.jpg

Két héttel ezelőtt tűntek fel először az úgynevezett repülő csészealjak, és azóta sem szűntek meg a találgatások körülöttük. Titkuk annál jobban foglalkoztatja a fantáziákat, mert most már egyre több országban látták vagy vélték látni a repülő csészealjakat az égboltozaton. A róluk adott megfigyelések azonban merőben különböznek egymástól. Eredetüket és céljukat tekintve a legkülönbözőbb magyarázatok láttak napvilágot.

1. Az amerikai haditengerészet újfajta repülőgépéről van szó. Egy San Francisco-i újság riportere azt a felvilágosítást kapta, hogy a korongszerű repülőgépnek palacsintasütő alakja van. »Ízlés dolga – írja a lap –, hogy egy hatalmas lapos fémalkotmányt palacsintasütőhöz vagy csészealjhoz hasonlítanak.«

2. Thomas Rentz korvettkapitány szerint tulajdonképpen időjárási léggömbök úgynevezett szélernyőiről van szó. Ezek a léggömbökhöz erősített ernyők, melyek a radarsugarak visszaverésére és a szélsebesség megállapítására szolgálnak, 8 kilométer magasságban repülő tányérnak látszanak, és úgy csillognak, mintha alumíniumból lennének.

3. A repülő csészealjak tulajdonképpen atomtelepek által okozott légköri jelenségek, melyek bizonyos rokonságot mutatnak az északi sarkfénnyel, azzal a különbséggel, hogy nagy sebességgel haladnak és gyorsan szertefoszlanak.

4. A legkényelmesebb felfogás szerint tömeghisztériával állunk szemben, mely »egy bolond százat csinál« alapon a repülő csészealjak sebességével terjed országról országra és földrészről földrészre.

5. Dús képzelőtehetséggel megáldott személyek szerint mindez csacskaság, mert hiszen napnál világosabb, hogy a repülő csészealjak a Marsból származnak, és ezek a repülőgépek Mars-lakókat hoznak a földre, akik »berepüléssel« körülnéztek a mi világunkban, de leszállni már nem volt kedvük.

6. De lehet, hogy Gromiko, a szovjet delegáció vezetője az Egyesült Nemzetek Szervezetében találta fején a szöget. Amikor közölték vele, hogy a Szovjetunió részt vesz a londoni olimpián, Gromiko fejlett humorérzékre valló komolysággal kijelentette: »Akkor megoldódott a repülő csészealjak rejtélye. Nyugodt lehet a világ! Az amerikai közvéleményt nyugtalanító repülő korongok ugyanis egyszerű diszkoszok, amelyekkel a szovjet diszkoszvetők treníroznak az olimpiára.«

IN: KÉPES KURÍR I. ÉVF. 3. SZ. 1947. JÚLIUS 24. P. 10.

Címkék: sajtóarchívum