Névjegy

idegenzona_portre.jpg 

E-mail: prusiblog@gmail.com

 

Prusinszki István blogja földönkívüli létformák és intelligens idegen civilizációk keresésének alternatíváiról, űrkutatási aktualitásokról és csillagászati érdekességekről

Idegen Zóna

Látogatottság

idegenzona_olvasottsag_201807.jpg

Ajánló

szakdolgozat_hird.jpg

 
gondolatok_bloghird.jpg

 

meridian_logo_hirdetes.jpg

 

urvilag_ajanlo.jpg

 

mant_ujajanlo.jpg

 

mcse_ujajanlo.jpg

Szerzői jogvédelem

Az Idegen Zóna blog összes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. A blogon megjelenő anyagok másolása, kereskedelmi forgalomba való hozása tilos, a tartalom részleges felhasználása csak a szerző neve és a forrás szabályos feltüntetése esetén, a szerzői jog nemzetközi normáinak betartása mellett lehetséges.

ÁLHÍREKTŐL A TUDOMÁNYIG AZ UFÓKUTATÁSBAN

Prusi 2017.09.02. 18:48

Hosszú idő telt el azóta, hogy – Különvélemény címmel – utoljára írtam blogbejegyzést az Idegen Zónára. Pedig az elmúlt több mint egy év korántsem telt eseménytelenül az általam megálmodott Meridián Csoport számára, miközben újabb régi vágyamat váltottam valóra: sikeresen megvédtem az álhírekkel, alternatív elméletekkel és ufókutatással foglalkozó egyetemi diplomamunkámat.

20170903_illusztracio.jpg

Hosszú és rögös út vezetett első – 16 éves koromban írt – „ufós” cikkem publikálásától az idén elkészített egyetemi szakdolgozatomig. Az elmúlt közel két évtizedben több száz újságcikkem és tanulmányom jelent meg ufótémával foglalkozó magazinokban. Régebbi írásaimat utánközlésekben, az eredeti források jelölésével sorra megjelentettem az Idegen Zóna virtuális hasábjain is. Másfél évtizedig aktívan részt vettem a hazai ufós élet bizonyos szegmenseiben: gyakran és szívesen mentem különböző konferenciákra, baráti találkozókra, klubprogramokra és előadásokra. Magam is rendszeresen tettem eleget interjúfelkéréseknek és vállaltam médiaszerepléseket, s minden alkalommal próbáltam védeni a „mundér becsületét” a témát profitorientált érdekekből lejáratni szándékozó televíziós showműsorokban, bulváros riportműsorokban és reggeli beszélgetős adásokban. Tizenöt év alatt számos előadást tartottam fővárosi és vidéki ufós rendezvényeken, kongresszusokon és fesztiválokon is.

Több mint húsz éve magánemberként és újságíróként egyaránt „tűzközelből” figyelem a rendszerváltás óta „szervezett” magyar ufókutatást, amely meglátásom szerint negyed évszázad alatt tapodtat nem mozdult előre. Szépen lassan elegem is lett az intézményesített népbutítást zászlajára tűző, egoista személyeskedésekkel mételyezett, kompromisszumokra és fejlődésre képtelen ufós közösségből – és egyre inkább éreztem: az ufókutatást teljesen más alapokra kell helyezni ahhoz, hogy valóban külön lehessen választani az ocsút a búzától.

Sokáig és sokféleképpen kerestem az utam, amely kezdetben igencsak göröngyös volt, időnként macskaköves, olykor sima aszfaltréteggel borított, máskor a dágvány miatt szinte járhatatlan. Már majdnem teljesen elbizonytalanodtam, amikor a legnagyobb mocsárban találtam egy különös útelágazást. A völgybe vezető aszfaltutat nemrég újíthatták fel, kényelmesen vezetett tovább, ápolt fasor övezte egészen a horizontig. A másik út, a Meridián-ösvénynek nevezett kaptató a turisták rémálma lehetett volna: rettenetes szintkülönbséggel indult neki a hegynek, majd balra, jobbra kacskaringózott a meredek sziklafal mentén, s végül elveszett a sűrű bozótosban.

Bevallom, ennél az elágazásnál nem keveset időztem. De amikor eszembe ötlött a Mátrixból a kék és a piros kapszula, és felvillant egy szatirikus rajz a megnyugtató hazugság és a kényelmetlen igazság közötti különbségről – azonnal sikerült döntenem.

Ahhoz, hogy valóban új alapokra lehessen helyezni az ufókutatást, először is a tudomány kritériumrendszerének megfelelő alapművet kell letenni az asztalra. Ez a – hosszú távú célok irányába tartó – meggyőződés és lelkesedés vezetett az ELTE BTK informatikus könyvtáros hallgatójaként írt szakdolgozatom elkészítéséhez. Az „Információk hitelességének mérlegelése hagyományos könyvtári és hálózati környezetben” címmel írt diplomamunkámat – sikeres védését követően – három részletben közlöm privát blogomon.

Az itt olvasható első rész az információ fogalmáról és az internetes információkeresésről, a hitelesség és a megbízhatóság kritériumairól, a világhálón és a közösségi oldalakon terjedő valótlan információkról, az álhírek megosztásának motivációiról és az álhírek terjedése ellen tett nemzetközi lépésekről szól, kiemelve a könyvtárosok és az információs szakemberek hatását a kritikus információfogyasztásra. Az itt olvasható második részben az alternatív elméleteken belül az ufológiát vettem górcső alá, és a rejtélyes égi jelenségekkel, intelligens földönkívüli civilizációkkal kapcsolatos információk hitelességének szempontjait vizsgáltam. E témakörben releváns hír- és információforrások megbízhatóságára és megítélésére vonatkozóan anonim kérdőíves kutatást végeztem ufótémával foglalkozó, magyar nyelvű Facebook-csoportok tagjai között, s külön kérdőívet és fejezetet szenteltem az alternatív elméletekkel foglalkozó művek könyvtári besorolásának. Az itt olvasható harmadik részhez a könyvtár- és információtudomány, valamint az űrkutatás és a csillagászat területén elismert szakemberekkel és a témával szakmailag kapcsolatban álló vagy hobbiszinten komolyan foglalkozó, véleményformáló személyiségekkel készítettem interjúkat. Az ufókérdés tudományos megítélését még soha senki nem vizsgálta ilyen speciális – könyvtár-, információ- és kommunikációtudományi – megközelítésből.

Továbbra is meggyőződésem, hogy érdemes követni a Meridián Csoport által kijelölt utat, amely komoly alternatívaként szolgálhat mindazoknak, akik hozzánk hasonlóan csalódtak a nézeteltérésekkel, hazugságokkal, ármánykodásokkal telített „régi ufós” közösségben, az áltudományt népszerűsítő „veteránokban”.

Fel kell végre nőni a mesék világából, hiszen nem a messziről bűzlő maszlagra vagyunk kíváncsiak, hanem a valódi igazságra.

Szakdolgozatom készítése és értékelése erősített meg a legjobban abban, hogy érdemes elhagyni a járt utat a járatlanért, magabiztosan lépdelni az ingoványos terepen is. Ezen az úton most újabb jelentős ponthoz érkeztünk, ahol én tűzöm ki először a zászlót. Hiszen „Csak akkor születtek nagy dolgok / Ha bátrak voltak, akik mertek / S ha százszor tudtak bátrak lenni / Százszor bátrak és viharvertek”.

PRUSINSZKI ISTVÁN

Címkék: szubjektív szakdolgozat

KÜLÖNVÉLEMÉNY

Prusi 2016.06.18. 22:35

Rendkívül vegyes reakciókat, heves indulatokat váltott ki az Idegen Zóna társoldala, a Gondolatok az égbolt alól blog bejegyzése – amely egyébként olvasottsági rekordot döntött – a Kakastaréjon történt ufólehívásról. Szerencsére sokkal többen örültek az expedíció sikerének, mint ahányan rosszindulatú megjegyzésekkel illettek minket mérhetetlen irigységükben és bosszúságukban.

20160618_illusztracio.jpg

Ígéretünk szerint az egész eset kivizsgálásáról és az expedícióról hamarosan megjelenő, sok fényképpel illusztrált könyvünkben olvashattok, előadássorozatunkon pedig helyszíni videofelvételeket és hanganyagokat is mutatunk majd. Az ominózus posztot – tőlünk függetlenül – több ufós csoportban is megosztották, így érdekes következtetéseket vonhattunk le a beérkező véleményekről. Megdöbbentő volt olvasni azokat a – szokás szerint nyelvtani és helyesírási hibáktól hemzsegő – kommenteket, amelyek szerint „anyagi haszonszerzés” motivál minket abban, hogy könyvet írjunk a többéves kutatás és oknyomozás eredményeiről. Az egyik „régi ufós”– aki maga is több könyvet írt, és rendszeresen tart előadásokat – egyenesen „megélhetési sarlatánoknak” nevezett minket. Ez a kijelentés egyenesen döbbenetes annak fényében, hogy – saját szervezésű – eddigi előadásaink, programjaink kivétel nélkül ingyenesek voltak, a szervezési költségeket magánszemélyként álljuk, és belépődíjat – egyes ufóklubokkal ellentétben – továbbra sem fogunk kérni senkitől a Meridián Csoport rendezvényein.

Az erdélyi expedíció előkészítésére, megszervezésére és lebonyolítására összességében több mint 500 ezer forintot költöttünk, tehát legalább félmillió forintos bevétel jelentene nullszaldót – s akkor még nem esett szó a már eddig is több száz órányi munka „forintosításáról”, amely még minimálbérrel számolva is újabb félmillió forint. Tényleges nyereséget tehát csak egymillió forint (!) feletti bevétel – magyarán nemzetközi bestseller – jelenthet. Az önbizalomhiányról tanúskodó, összecsapott könyveiket csak alig néhány száz példányban, saját költségen vagy kétes hírű kiadókkal, hozzá nem értő szerkesztőkkel, gyatra nyomdai kivitelben megjelentető – s még így is gyakran ingyen osztogató – szerzőkkel ellentétben mi el is fogjuk érni a célunkat. Ehhez azonban olyan szakmai hozzáértés és egymás közötti bizalom szükséges, amely rendkívül távol áll a széthúzáson és félelmen alapuló, bulvárosodó „hagyományos ufókutatástól”.

Nem véletlenül döntöttem úgy, hogy a továbbiakban nem kívánok publikálni az Ufómagazinban, többet nem adom a nevemet a vitatott tartalmakat terjesztő laphoz. Nem véletlenül döntöttünk úgy, hogy az általunk alapított Magyar Ufókutatási Klub – amely eddig is a Meridián Csoport égisze alá tartozott – a továbbiakban kibővített tematikával működik tovább a Facebookon. A többi „ufós” csoporttal ellentétben mi továbbra sem kívánunk foglalkozni „lerágott csontokkal”, álhíroldalakról származó információkkal, konkrétumokat nem tartalmazó személyes beszámolókkal, szerzői jogokat sértő cikkekkel, továbbá idegen nyelvű anyagokkal sem. Szintén helyes döntésnek bizonyult, hogy az elmúlt hónapokban az Idegen Zóna is profilváltáson esett át, és az ufókérdés mellett egyre nagyobb szerepet szánunk a komolyabb, tudományosabb űrkutatási témáknak, érdekességeknek.

Meggyőződésem – amit szerencsére az olvasói visszajelzések is igazolnak –, hogy érdemes követni az általunk kijelölt utat, amely követendő például szolgálhat mindazoknak, akik hozzánk hasonlóan csalódtak a nézeteltérésekkel, hazugságokkal, ármánykodásokkal telített „régi ufós” közösségben. Talán úgy is fogalmazhatnánk, hogy felnőttek a mesék világából, és nem a messziről bűzlő maszlagra kíváncsiak, hanem a valódi igazságra. S hogy valóban jó úton haladunk, mi sem bizonyítja jobban, mint egy alaposan megszervezett, megfelelően előkészített expedíció sikere, és a számos biztató, pozitív visszajelzés, amelyek mellett eltörpülnek irigyeink cinikus, szánalmas kommentjei. A Meridián Csoport még soha nem volt olyan erős, mint most – és ez még mindig csak a kezdet.

PRUSINSZKI ISTVÁN

Címkék: szubjektív

REJTÉLYEK A FAJDAS-HEGYEN

Prusi 2016.04.30. 18:48

Az Ufómagazin 2015. májusi számában Ufórejtély a Bakonyban címmel a Várpalota közelében 1992. január 3-án történt különös eseménysorozat utáni nyomozás eredményeit foglaltam össze. Azóta több olvasói visszajelzést és beszámolót is kaptam a környéken tapasztalt rejtélyes jelenségekkel kapcsolatban, amelyekre – az ominózus tűzesethez hasonlóan – a mai napig nem született megnyugtató magyarázat.

20150703_illusztracio_1.jpg

Címkék: archívum oknyomozás ufókutatás

FEKETE HELIKOPTEREK

Prusi 2016.04.05. 16:35

Az elmúlt évtizedekben több száz alkalommal fordult elő, hogy az égen repülő azonosítatlan tárgyak megjelenése előtt, közben vagy után titokzatos, jelzés nélküli fekete helikopterek emelkedtek a magasba, amelyek üldözni kezdték az ufókat. Számos ismert mérnök, kutató és újságíró próbált már kielégítő magyarázattal szolgálni a helikopterek és az ufók közötti – meglehetősen értelmetlennek és fenyegetőnek tűnő – kapcsolatra, eddig azonban egy elméletet sem sikerült kétséget kizáróan bizonyítani.

20160405_illusztracio_1.jpg

Címkék: archívum oknyomozás

TÁVOLI VILÁGOK KUTATÓI

Prusi 2016.03.15. 10:58

Földi és űrteleszkópok garmadája kémleli már az égboltot idegen csillagok körül keringő bolygók után kutatva. Az exobolygók „szent Grálját” egy Földhöz hasonló tömegű, oxigénben gazdag légkörrel rendelkező planéta jelentené. E cél elérésére talán már nem kell sokat várni, hiszen a Naprendszeren túli égitestekkel foglalkozó exobolygó-kutatás hónapról hónapra szenzációs eredményekkel kápráztatja el a világot.

20160315_illusztracio_1.jpg

Címkék: tudomány archívum

TÉLI KALEIDOSZKÓP

Prusi 2016.02.28. 09:37

Megoldották a fénylő törpebolygó rejtélyét

illusztracio_20160101.jpg

Nagyjából egy évvel azután, hogy a Dawn űrszonda megkezdte a Ceres törpebolygó megközelítését, a kutatók magyarázatot találtak az égitest felszínén fénylő foltok rejtélyére – írta az Index a Nature magazinban megjelent tanulmányra hivatkozva. Andreas Nathues és csapata úgy véli, a titokzatos foltok főleg sóból állnak, de némi vízjég is található bennük. A németországi Max Planck intézet munkatársai szerint az anyag forrása egy olyan sós jégréteg, amely a Ceres felszíne alatt húzódik meg, és meteorbecsapódások helyén a felszínre kerülhet. Kiderült az is, hogy százharmincnál is több hasonló folt figyelhető meg a felszínen, közülük a legfényesebbek akár a beérkező fény felét is visszatükrözik. A pontosabb mérések alapján sikerült megállapítani, hogy a fő alkotóelem nedves magnézium-szulfát. A foltok napfény hatására vízgőzt eresztenek a felszín fölé, a felszín alól kiszublimált anyag pedig sötétedéskor visszaereszkedik a felszínre. Kőzetbolygón eddig ilyesmit nem figyeltek meg, viszont üstökösön rendszeresen, legutóbb épp a 67P/Csurjumov–Geraszimenkón. A kutatók szerint a foltok kialakulására a legegyszerűbb magyarázat a külső behatás, vagyis olyan meteorbecsapódás, amely elég mély lyukat ütött a Ceresbe ahhoz, hogy ezeket a sós rétegeket napvilágra – legalábbis elég közel – hozza a felszínhez. A Dawn spirálpályájának következő, legalacsonyabb szakaszán remélhetőleg sikerül majd olyan felbontású képeket rögzíteni, amelyek segítségével további részletek derülhetnek ki a titokzatos törpebolygóról.

 

Lakható holdak után kutatnak majd a Jupiter körül

illusztracio_20160102.jpg

A Jupiter körül kutat majd lakható égitestek után egy űrszonda, amelynek megépítéséről az Airbus-csoport egyik tagvállalatával írt alá 350 millió eurós szerződést az Európai Űrkutatási Hivatal. A JUICE (JUpiter ICy Explorer) nevű szondát 2022-ben bocsátják fel a Francia-Guayana-i Kourou-ból egy Ariane–5 rakétával, s a berendezés hét és fél év alatt jut el úti céljához – közölte az Airbus Defence and Space. A JUICE az első olyan európai űrmisszió, amelynek célja a Naprendszer legnagyobb bolygója. Az Airbus DS közleménye szerint a misszió célja felkutatni esetleges lakható holdakat a jórészt gázokból álló óriásbolygó körül. A Jupitert kísérő jégfödte égitestek közül a JUICE főleg azokat vizslatja majd – az Európát, a Ganimédészt és a Callistót –, amelyek felszíne alatt óceánokat sejtenek a kutatók. Az 5,5 tonnás európai űrszondát egy 97 négyzetméteres szoláris áramfejlesztő működteti majd, a legnagyobb, amely valaha is készült egy bolygóközi küldetés számára. A projekt fővállalkozójaként a világ második legnagyobb űripari cégének számító Airbus DS 150 főt foglalkoztat majd a projekt keretében, és egy több mint 60 cégből álló konzorciumot irányít. A cég jövő év nyarára tervezi leszállítani az első részberendezést – adta hírül az Origo.

 

Minden eddiginél közelebbi élhető planétát találtak

illusztracio_20160103.jpg

A Földhöz minden eddiginél közelebb, 14 fényévnyire fedeztek fel élhető bolygót az ausztráliai Új-Dél-Wales Egyetem (UNSW) tudósai – tudósított a CNN. A Wolf 1061c névre keresztelt bolygó egyike annak a három planétának, amely a Wolf 1061 nevű vörös törpe körül kering a csillag Goldilocks-zónájában. Ezen a távolságon belül a hőmérséklet lehetővé teszi folyékony víz előfordulását, ami az általunk ismert élet kialakulásának egyik alapfeltétele. A kutatók szerint a bolygó relatív közelsége nagyon jó esélyeket biztosít a további vizsgálatokhoz. Bár még nem sikerült igazolni, hogy rendelkezik-e légkörrel, ettől függetlenül sem túl barátságos élettét. Egyrészt a gravitáció majdnem a duplája, egészen pontosan 1,8-szorosa a földinek. Másrészt nem kering a saját tengelye körül, azaz egyik oldala folyamatosan a csillaga felé néz, a másik pedig az űr felé, vagyis egy örökké világos, meleg és egy mindig sötét, hideg félteke található rajta. Egy átmeneti, „alkonyzónának” nevezett sáv azonban talán az emberek számára is élhető lehet. Duncan Wright, az UNSW kutatócsoportjának vezetője hangsúlyozta, hogy legalább ötvenmilliárd vörös törpe lehet a galaxisunkban, és legalább a fele körül keringenek szilárd kérgű bolygók. A kutató szerint a következő húsz évben kiderülhet az, hogy miénk-e az egyetlen intelligens faj a galaxisban.

 

A NASA elkezdte a Mars-utazás előkészítését

illusztracio_20160104.jpg

Az Egyesült Államok kongresszusa bejelentette, hogy 1,3 milliárd dollárral megnöveli a NASA 2016-os büdzséjét – így a NASA 19,3 milliárd dollárból gazdálkodhat –, és a pluszpénz egy részét már a jövőbeni Mars-küldetés előkészítésére szánja. A kongresszus arra kérte az űrhivatalt, hogy 55 millió dollárból építsen egy űrbéli lakóhelyet, ahol a mélyűrbe utazó asztronauták megszállhatnak – olvasható az Indexen. A NASA csupán két évet kapott arra, hogy kifejlessze az űrbéli lakómodult, és már hat hónap múlva le kell adni egy jelentést arról, hol tart a fejlesztés. Az űrhivatal abban bízik, hogy a 2030-as években embert tud küldeni a vörös bolygóra, és már a 2020-as években tesztelni kezdhet egy Föld és Hold között elhelyezkedő űrbéli lakómodult, amelynek a következő évtizedekben meghatározó jelentősége lesz.

 

Pénzhiány miatt elmarad az orosz Holdra szállás

illusztracio_20160105.jpg

A nem túlságosan biztató gazdasági kilátások és az ebből fakadó költségvetési hiány miatt az eredetileg tervezett 2,3 helyett csupán 1,5 billió rubelt szán az űrkutatásra 2025-ig az orosz kormányzat – adta hírül az Origo. A Szövetségi Űrügynökség a tervezett programjai közül a holdutazást áldozta fel. A 2016–2025-ös időszakra előirányzott holdprogramból kimaradt többek között a holdkomp, a holdsétára alkalmas szkafander, a huzamosabb ott-tartózkodásra alkalmas holdbázis, valamint az azt kiszolgáló robottechnika kifejlesztése. Elhalasztották továbbá a hold körüli pályán keringő, emberlakta űrállomás kifejlesztését is. Ugyanakkor folytatódik a holdutazáshoz szükséges hordozórakéta megalkotása, amelynek eddigi prototípusai egyelőre egytől egyig felrobbantak a kilövésük során. Ezzel a rakétával kívánnak célba juttatni többek között egy Hold körül keringő űrszondát, továbbá egy le- és felszálló rendszert, amely a talajból venne mintákat, majd azokat a Földre szállítaná.

 

Hillary Clinton nyilvánosságra hozná az UFO-aktákat

illusztracio_20160106.jpg

A novemberi amerikai elnökválasztáson induló Hillary Clinton ígéretet tett arra, hogy kivizsgálja az igazságot a földönkívüliekről, és nyilvánosságra fogja hozni az amerikai kormány ufókkal kapcsolatos dokumentumait. A legesélyesebb jelöltnek tartott politikus erről egy kisvárosi lap szerkesztőségében beszélt, miközben az elnökválasztás szempontjából kulcsfontosságú államnak számító New Hampshire-ben kampányolt. Miután több komoly gazdasági és külpolitikai kérdésre is válaszolt a Conway Daily Sun újságíróinak, elbeszélgetett a lap egyik riporterével, aki már 2007-ben is kérdezgette az ufókról. Az egykori amerikai külügyminiszter Daymond Steer beszámolója szerint „mosollyal az arcán” és „lelkesen” közölte vele, hogy ki fogja vizsgálni az igazságot arról, mit tud az amerikai kormány a földönkívüliekről. Majd hozzátette: „Lehetséges, hogy már meglátogattak minket. Nem tudjuk biztosan.” Clinton közölte azt is, hogy szeretné megvizsgálni az rejtélyes 51-es körzetet is, azt a szupertitkos nevadai katonai bázist, ahol az összeesküvés-elméletek szerint földönkívüli űrjárműveket őriz a hadsereg. Steer ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy férje, Bill Clinton korábban már kijelentette, hogy a bázison nincsenek földönkívüliek. Hillary Clinton a Sunnak elmondta: kampányának vezetője, John Podesta nagy rajongója az ufós történeteknek, és megígértette vele, hogy nyilvánosságra fogja hozni az amerikai kormány ufókkal kapcsolatos iratait, ha megválasztják az Egyesült Államok elnökének. Podesta – aki korábban Bill Clinton kabinetfőnöke, valamint Barack Obama egyik főtanácsadója volt – korábban legnagyobb kudarcának nevezte, hogy nem tudta elérni az ufókkal kapcsolatos titkos iratok közzétételét.

 

A marsi krumplitermesztés lehetőségét vizsgálja a NASA

illusztracio_20160107.jpg

A nagy sikerű Mentőexpedíció című filmben a főhős úgy élte túl marsi megpróbáltatásait, hogy burgonyát termesztett a vörös bolygón. A sci-fi elindította a NASA kutatóinak fantáziáját is, ugyanis az amerikai űrügynökség most azt vizsgálja, hogy lehet-e krumplit termeszteni marsi körülmények között. A perui nemzetközi burgonyaközponttal együtt folytatott kísérletben laboratóriumban hozzák létre a marsi légkört, a vetéshez a vörös bolygón talált anyaghoz igen hasonló közeget, a Pampas de La Joya sivatag talaját használják – tudósított az Origo. Nemcsak azt tesztelik, vajon a jövőbeli emberi kolóniák képesek lesznek-e saját növényeik marsi termesztésére, hanem azt is, hogy lehet élelmet termelni zord földi viszonyok között. A Mars légkörének majdnem 95 százaléka szén-dioxid, ez jót tehet a burgonyának, amelynek hozama kétszerese-négyszerese is lehet az átlagos földi körülmények között termesztett gumóénak. A CIP szerint a burgonya kitűnő C-vitamin-, vas- és cinkforrás, olyan mikrotápanyagokat tartalmaz, amelyekben hiányt szenved a Föld sok alultáplált népcsoportja.

 

Nemzetközi űrkiállítás a Millenárison

illusztracio_20160108.JPG

Két hónapon át látható a Millenárison a világ legnagyobb utazó űrgyűjteménye, a NASA és az űrrepülés történetét feldolgozó Gateway to Space kiállítás. A világ számos pontján nagy sikerrel bemutatott tárlat a NASA és az űrutazás történetét dolgozza fel az űrrepülést megálmodók első lépéseitől, az eseménydús XX. századon, a Holdra szálláson át napjainkig, átlépve a Naprendszerünk határait is.

 

Kína a Hold „sötét” oldalára készül

illusztracio_20160109.jpg

Eddig egyedülálló módon a Hold túlsó, „sötét”, vagyis a Földről nem látható oldalán terveznek leszállást 2018-ban a kínai űrprogram irányítói – számolt be a Hszinhua hírügynökség a nemzetvédelmi kutatások állami hivatalához tartozó Hold-kutatóközpont vezetőjének nyilatkozatát idézve. A történelem első ilyen kísérletét a Csang’o 4 (Holdistennő 4) űrszondával kívánják végrehajtani – közölte Liu Csi-csung. Mint mondta, Kína már rendelkezik azzal a tudományos felkészültséggel és technológiával, amely feltétele egy effajta küldetésnek. Peking ugyanakkor kész a nemzetközi együttműködésre e területen, és erről a múlt év elején több külföldi országot is értesített levélben. Kína első Holdra szállásának időpontja 2013 decembere, és mint Liu utalt rá, a Csang’o 3 azóta is küldi üzeneteit a Földre. A Holdistennő 4 műszaki paramétereit tekintve nagyon hasonlít elődjére, de több hasznos teher szállítására lesz alkalmas. Feladata a Hold ismeretlen földtani körülményeinek tanulmányozása, vizsgálata lesz. Más jelentések szerint küldetésének az is célja, hogy megállapítsa, a Hold túlsó oldalán található-e nagy mennyiségben nukleáris üzemanyagnak használható, kitermelhető hélium-3.

 

Kinyílott az első űrvirág

illusztracio_20160110.jpg

A Nemzetközi Űrállomáson kivirágzott első virágról, egy narancssárga szirmú zinniáról küldött képet a Földre Scott Kelly amerikai űrhajós – írja az MTI. Kelly a Twitteren osztotta meg a vasvirágként is ismert zinniáról készült fotót a következő felirattal: „Debütált a legelső világűrben nőtt virág”. Az űrállomás tavaly áprilisban kapta meg azt a különleges növénytermesztő berendezést, amivel már salátát is termeltek a Föld körül keringő bázison. A berendezésben piros, kék és zöld fények serkentik a növekedést. Az űrhajókon termesztett zöldség fontos szerepet tölthet be a hosszú távú, hónapokig vagy akár évekig tartó űrutazásoknál és egy lehetséges jövőbeli Mars-expedíciónál. Trent Smith, a NASA Kennedy Űrközpontjának programmenedzsere korábban elmondta: a zinnia nevelésével fontos információkhoz juthatnak arról, hogyan virágoznak a növények az űrben, és ez megnyithatja az utat például a paradicsom nevelése előtt.

 

Tovább mélyült a titokzatos csillag rejtélye

illusztracio_20160111.jpg

Még tavaly októberben robbant a hír, hogy csillagászok rendkívül különös égitestet találtak 1480 fényévnyire: egy olyan csillagot, amely körül valamilyen titokzatos objektum kering. Az akkori bejelentés szerint a KIC 8462852 katalógusjelű csillag fényerőváltozásának jellege, mértéke és gyakorisága nem felel meg a bolygóktól megszokottaknak. A Louisiana Egyetem csillagásza, Bradley Shaefer átnézte a csillagról készült korábbi felvételeket, és megállapította, hogy az elmúlt száz év során a KIC 8462852 látható fényessége 12,3-as magnitúdóról 12,5-re változott, amely – a látszólagos fényességet megadó számítási szabályok miatt – mintegy 20 százalékos csökkenést jelent. Az új tanulmány nem próbálja megtippelni, mi állhat a csillag fényének változása mögött, viszont az idegen létformák tevékenysége továbbra is eléggé hátul áll a lehetséges magyarázatok sorában – emlékeztetett az Index.

 

Harminc éve történt Challenger tragédiája

illusztracio_20160112.jpg

Harminc évvel ezelőtt, 1986. január 28-án 73 másodperccel az indítás után darabokra hullott a Challenger űrsikló, a fedélzeten tartózkodó hét űrhajós meghalt. A későbbi vizsgálatok során arra a következtetésre jutottak, hogy az egyik gyorsítófokozat tömítőgyűrűje okozta a balesetet, s az elmúlt években számos új információ derült ki a tragédia perceiről. Az embert is szállító amerikai űrrepülés csak több mint kétéves szünet után folytatódott az STS–26 küldetéssel – olvasható az Index összeállításában.

 

Felfedezték az eddigi legnagyobb naprendszert

illusztracio_20160113.jpg

Az eddigi legnagyobb naprendszert fedezte fel egy nemzetközi csillagászokból álló kutatócsoport a Földtől 100 millió fényévnyire. A szakemberek először azt hitték, hogy az általuk vizsgált 2MASS J2126-8140 katalógusjelű bolygónak nincsen csillaga, majd meglepve tapasztalták, hogy az égitest egy tőle nagyjából egybillió kilométerre lévő vörös törpe, a TYC 9486-927-1 körül kering. A gázóriás és csillaga közötti távolság hétezerszerese a Föld–Nap távolságnak, s a hatalmas távolságból kifolyólag csaknem egymillió évbe telik, mire a planéta teljesen megkerüli csillagát a brit Királyi Csillagászati Társaság folyóiratában közölt tanulmány szerint.

 

Ötven éve szállt le a Luna–9 a Holdon

illusztracio_20160114.jpg

A Luna–9 szovjet holdszonda 1966. február 3-án szállt le a Hold felszínére az első automatikus űrállomásként. A január 31-én felbocsátott űreszköz a Viharok Óceánja térségében, a Reiner- és a Maria-kráterektől nyugatra landolt, és onnan elsőként közvetített panorámafelvételeket a Földre. Az űrhajózás történetében ez volt az első eset, hogy egy űrszonda idegen égitest felszínén működött és képeket közvetített. A felvételek analíziséből kiderült, hogy a Hold felszínét nem borítja a korábban gondolt vastag porréteg.

 

Igazolták Einstein utolsó jóslatát is

illusztracio_20160115.jpg

Február 11-én, magyar idő szerint délután fél ötkor a LIGO Tudományos Együttműködés (LSC) Washingtonban bejelentette, hogy még 2015. szeptember 14-én, magyar idő szerint délelőtt 10:50:45-kor mindkét LIGO-detektor egy két tizedmásodperces jelet rögzített, és ezzel közvetlen bizonyítékot kaptak a gravitációs hullámok létezésére. A felfedezés olyan, mintha eddig csak láttuk volna az univerzumot, de nem hallottunk volna semmit: mostantól fülünk is van hozzá. A gravitációs hullám a téridő görbületének hullámszerűen terjedő megváltozása, amelyet Albert Einstein általános relativitáselmélete jósolt meg. Nemcsak a klasszikus értelemben megfogalmazott tömegvonzás „mellékterméke”, hanem minden gyorsuló tömeg kelti. A gravitációs hullámokat keltő rendszerek fontos példái a kettőscsillagok, amelyek egyik tagja fehér törpe, neutroncsillag vagy fekete lyuk. Fizikusok régóta sejtették a gravitációs hullámok létezését, de most közvetlen bizonyítékot is találtak. Az USA kormánya egymilliárd dollárt költött a kutatásra, amelyben több mint ezer kutató vett részt, köztük magyarok is.

 

Rejtélyes zenét hallottak az űrből az Apollo asztronautái

illusztracio_20160116.jpg

Az Apollo–10 a NASA Apollo-programjának negyedik emberes küldetése volt, amelynek során másodjára jutottak el a Holdig. Az űrhajósok – Thomas Stafford, John Young és Eugene Cernan – feladata az volt, hogy a Holdhoz érve teszteljék a műszereket, a dokkolásokat, a színes tévés közvetítést és nem utolsósorban a kommunikációt. Emellett Stafford és Cernan átszállt a holdkompba, hogy gyakorolják a holdra szállási manővert: 15,6 km-re közelítették meg a holdfelszínt, 8 órás önálló repülést hajtottak végre, majd leválasztva a visszatérő kabint visszatértek az anyahajóhoz. A precízen végrehajtott küldetésről most előkerült egy felvétel, amelyben az asztronauták valamilyen nem evilági zajról számolnak be. A rejtélyes hangok akkor szólaltak meg, amikor az Apollo–10 a Hold sötét oldalára sodródott. Ekkor a Hold árnyékolása miatt megszűnik a Föld és az űrhajó közötti kapcsolat, így a kommunikáció is. Mikor az asztronauták meghallották a hangokat, egymást kérdezgették az ijesztő, sípoló hangokról, amelyek úgy hangzottak, mint valami „furcsa űrbéli zene”. A személyzet tagjai ezután arról kezdtek tanakodni, hogy jelentsék-e a központnak, amit hallottak. A NASA az észrevételeiket kommentár nélkül az archívumba helyezte, ahonnan csak most sikerült előásni őket. Egy későbbi Apollo–15-pilóta, Al Worden szerint a NASA szándékosan elhallgatta a történteket, pedig az embereket érdekelné, hogy milyen zajt hallhatott a legénység. Ha a Hold mögött tartózkodsz, és a kommunikációs csatornák árnyékolása ellenére zenét hallasz a rádióból, vajon mi lehet a logikus magyarázat? – tette fel a költői kérdést Worden.

 

Francia kutatók szerint is létezhet a kilencedik bolygó

illusztracio_20160117.jpg

A Kaliforniai Műszaki Egyetem kutatói számítógépes szimulációk alapján azt valószínűsítik, hogy létezhet egy kilencedik bolygó a Naprendszerben, amely tízszer nagyobb a Földnél, és hússzor távolabb kering a Naptól, mint a Neptunusz. A Cassini űrszonda adatait tanulmányozva francia csillagászok is úgy vélik, hogy létezhet egy kilencedik planéta a Naprendszerben. A párizsi obszervatórium szakemberei a Szaturnusz körül keringő szonda adatainak elemzése alapján szűkítették az esetleg létező kilencedik bolygó helyének kutatási területét. A titokzatos planétát eddig nem sikerült közvetlenül megfigyelni, a párizsi csillagászok is számítógépes szimulációkkal becsülték meg azt, milyen hatással lehet az amerikai kutatók által feltételezett pályán keringő kilencedik bolygó a többi égitest mozgására. A szakemberek szerint még többévnyi kutatás szükséges a kilencedik bolygó létezésének bizonyítására, és egy rendkívül nagy teleszkópra, amellyel észlelhetnek egy ilyen távolságban lévő bolygót. A Földnél tízszer nagyobbnak vélt titokzatos planéta, amelynek gyűrűi és holdjai is lehetnek, a becslések szerint 20–100 milliárd mérföldre kering a Földtől.

 

Tizennégy év után visszatért az X-akták

illusztracio_20160118.jpg

Az X-akták a 90-es évek egyik legsikeresebb sorozata volt, a széria 202 epizódja alatt 16 Emmy-díjat kapott. Tizenhárom év után a készítők most visszahozták a sorozatot, amely egy hatrészes új évadot kapott. A világpremier után alig 24 órán belül már a szinkronizált magyar verziót is láthatták a nézők január 25-én a Cool TV-n. A főszerepekben Gillian Anderson és David Duchovny formálja meg Dana Scully és Fox Mulder személyét, de olyan ikonikus karakterek is visszatérnek, mint például a Cigarettázó Férfi. A történet középpontjában ezúttal egy olyan világméretű összeesküvés felderítése áll, amely számos korábbi rejtélyre is magyarázatot adhat, vagyis Scully és Mulder újranyitják az X-aktákat.

AZ IDEGEN ZÓNA HÍRÖSSZEFOGLALÓJA

Címkék: kaleidoszkóp

ŐSZI KALEIDOSZKÓP

Prusi 2015.11.30. 18:33

Idegenek akadályozták meg az atomháborút?

illusztracio_20150301.jpg

Kissé alámerült az összeesküvés-elméletekben Edgar Mitchell azóta, hogy 1971-ben visszatért a Holdról, ahol a NASA Apollo–14 küldetésének keretében járt. Gyakran beszél a Földet meglátogató idegenekről, legutóbb azt a meglepő kijelentést tette egy lapinterjúban, hogy nem mások, mint a földönkívüliek akadályozták meg, hogy atomháború törjön ki a Szovjetunió és az Egyesült Államok között. „Az idegenek 1945-ben arra az új-mexikói bázisra is ellátogattak, ahol az első atombombát tesztelték. Az ET-k megpróbáltak megóvni bennünket a háborútól és békét próbáltak teremteni a Földön” – nyilatkozta Mitchell. Sőt, továbbment: azt mondta, a légierő magas rangú tisztjeitől hallotta, hogy sok rakétát ufók lőttek ki, hogy ne tegyenek semmiben kárt. Az IFL Science azt írja: a Holdat megjárt Mitchell érdemeit nem lehet elvitatni, de azért bíznak abban, hogy egyszer még visszatér közénk a való világba.

 

Az eddigi leghosszabb Mars-szimuláció kezdődött

illusztracio_20150315.jpg

Hawaii szigetén egy kialudt vulkán mellett, egy kupolában kezdte meg a NASA az eddigi leghosszabb Mars-szimulációját – írja a vs.hu hírportál. Hat embert zárnak el egy évre, hogy a személyes interakcióikat vizsgálják. „Fontos felismernünk, hogy az emberek közti konfliktusokat nem kerülhetjük el. Az ezekhez hasonló hosszú missziókon mindenképpen megtörténnek majd, még a legkiválóbb emberekkel is” – indokolta a NASA egyik munkatársa a mostani szimuláció jelentőségét. A Mars-expedíció egytől három évig terjedhet a tervek szerint. A mostani kísérletben részt vevő hat ember – egy francia asztrobiológus, egy német fizikus és négy amerikai, köztük egy pilóta, egy építész, egy újságíró és egy talajszakértő – egymáshoz közeli, szűk lakhelyeken élnek majd friss levegő és friss étel, valamint magánélet lehetősége nélkül, és űrruhában mehetnek majd csak ki a 11 méter átmérőjű és 6 méter magas kupolából.

 

Snowden szerint az idegenek mindent titkosítanak

illusztracio_20150302.jpg

Számos különböző válasz született már a Fermi-paradoxonra, amely a földönkívüli civilizációk létezésének magas becsült valószínűsége és az ilyen civilizációk létezésére utaló bizonyítékok hiánya közötti feltételezhető ellentmondásra hívja fel a figyelmet. Edward Snowden, az amerikai titkosszolgálat volt alkalmazottja most egy teljesen szokatlan megközelítéssel állt elő egy asztrofizikával foglalkozó podcastadásban. Snowden szerint a kiváló adattitkosítás állhat amögött, hogy eddig nem fogtunk el egy idegen eredetű rádióadást sem. Pontosabban lehet, hogy fogtunk, csak összekevertük a kozmikus háttérzajjal, mert minden nagy civilizáció számára fontos lehet az adatvédelem – írja az Origo. „Ha léteznek idegenek, a kommunikációjuk alapból titkosított” – fogalmazott. Edward Snowden nem kozmológus, és az idegenekről sem valószínű, hogy többet tud a világ legjobb kutatóinál. Az információelrejtésről azonban tud egyet s mást: ő volt az a kém, aki néhány éve leleplezte az Egyesült Államok megfigyelési rendszerét, amelynek keretében az amerikai kormány a saját állampolgárai mellett külföldi politikusokat is lehallgatott.

 

Folyékony víz nyomaira bukkantak a Marson

illusztracio_20150303.jpg

Megoldódott a Mars egyik „sötét” rejtélye: a NASA tudósai rendkívüli sajtótájékoztatójukon elmondták, meggyőző bizonyítékot találtak arra, hogy valójában sós vízfolyások alakítják a vörös bolygó felszínén újra és újra megjelenő, titokzatos fekete sávokat. A felfedezés azért bír hatalmas jelentőséggel, mert meghatározhatja a jövőbeni Mars-missziók fő feladatait, és akár az emberes küldetésekhez is támpontokat adhat. „A Mars egyszer nagyon hasonlított a Földre: vastagabb atmoszférája volt, hatalmas óceánja, amely több mint egy kilométer mély lehetett, és az északi félteke kétharmadát elfoglalhatta” – mondta el Jim Green, az amerikai űrhivatal bolygókutatási részlegének vezetője. A fontos felfedezést a NASA kutatói a visszatérő lejtősávok vizsgálata során tették, a sós víz nyomait a fény különböző hullámhosszainak vizsgálatával sikerült felfedezni. John M. Grunsfeld, a NASA Science Mission Directorate vezetője szerint a jövőbeni marsi expedíciók egyik fő célja annak megállapítása, hogy mennyi víz lehet a bolygó felszíne alatt – olvasható az Origo hírösszefoglalójában.

 

A NASA eltérítene egy aszteroidát

illusztracio_20150304.jpg

A NASA és az ESA közös kezdeményezése először próbálja majd meg eltéríteni egy aszteroida körül keringő miniaszteroida útvonalát: a Didymos névre keresztelt kis aszteroida körül keringő, Didymoon névre keresztelt égitestnek ütköztetnek egy szondát, aztán megfigyelik a következményeket. Az amerikai és európai űrügynökség AIDA nevű missziója arra készít fel, hogy megfelelően megvédhessük a Földet egy esetleges aszteroidabecsapódástól – nyilatkozta Patrick Michel, az ESA vezető kutatója. „Sokkal jobban meg kell ismernünk az aszteroidákat: miből állnak, honnan jöttek, és hogyan reagálnak az ütközésekre. Az AIDA lesz az első misszió, amely egy bináris aszteroidarendszert vizsgál meg, és az első, amely leteszteli, el tudjuk-e téríteni becsapódás segítségével” – tudatta a két űrhivatal közös közleménye.

 

Mostantól elérhető Holdon készített összes fotó

illusztracio_20150305.jpg

A jelenleg közel kilencezer fotóból álló galériát a NASA a Flickren osztotta meg. Az űrhajósok által készített fotókon túl néhány, az utazás során elkattintott kocka is felkerült a fotómegosztóra. A gyűjtemény különlegességét az adja, hogy ezek a fotók korábban még sehol sem voltak elérhetőek egy csomagban, s nemcsak az ikonikussá vált vagy épp jól sikerült fotók érhetőek el, hanem az életlen és véletlenül exponált darabok is, a képeken ugyanis semmiféle digitális utómunkát nem végeztek.

 

Földönkívüli civilizáció nyomaira bukkanhattak

illusztracio_20150306.jpg

Az emberiségnél jóval magasabb technológiai szinten lévő földönkívüliek által épített megaépítmények keringhetnek egy rejtélyes csillag körül. Legalábbis ez is egy lehetséges magyarázat a Földtől 1500 fényévnyire található, KIC 8462852 nevű csillagnál észlelt furcsa jelenségre. Olyan magyarázat, amit komoly csillagászok sem vetnek el azonnal mint ostobaságot – írta az Atlantic és annak nyomán több tudományos lap. A közösségi oldalakon és a világsajtóban is nagy figyelmet kapott beszámoló középpontjában álló, „bizarrként” és „nagyon érdekesként” jellemzett – a Föld-szerű bolygók után kutató Kepler űrtávcső segítségével 2009-ben felfedezett – csillagot éveken át figyelték, miután egyértelművé vált: valami kering körülötte, ami rendszertelen időközönként eltakarja az általa kibocsájtott fény 22 százalékát. Jason Wright, az amerikai Penn State Egyetem kutatója szerint elképzelhető, hogy földönkívüliek által épített megaépítmények keringenek a csillag körül. Egészen pontosan hatalmas, több százezer kilométeres napelemek, amelyekkel a csillag által kibocsájtott energiát gyűjtik be. A SETI-program keretein belül a kaliforniai Allen Telescope Array (ATA) nevű rádiótávcső-hálózattal megkezdték a KIC 8462852 vizsgálatát, hogy egy esetleges földönkívüli civilizáció rádiójeleit fogják – tudósított a 24.hu.

 

Konferencia az akadémián a lakható bolygókról

illusztracio_20150307.jpg

A Földön kívüli élet keresésének módszereiről, céljairól, a következő űrszondák programjairól és az európai együttműködésekről tartottak nemzetközi konferenciát október 28-29. között az MTA székházában, Missions to Habitable Worlds címmel. A hazai szakemberek mellett 17 ország vezető kutatói érkeztek Magyarországra, amely idén lett teljes jogú tagja az Európai Űrügynökségnek. Az előadások az asztrobiológia különböző témaköreit tekintették át, amelynek keretében a Földön kívüli élet lehetőségét természettudományos módszerekkel vizsgálják. A témakör több szakterületet érintő jellege miatt az űrtevékenység, a csillagászat, a földtudomány, a kémia és a biológia témakörök európai kutatói egyaránt megjelentek. A konferencia első napján a Naprendszer és az exobolygók vizsgálatát célzó programok kerültek fókuszba, másnap a „lakható égitestek” fogalmát járták körbe a különböző tudományágak szerint, valamint a kapcsolódó űrjogi kérdésekről, illetve más égitestek földi mikrobákkal történő beszennyezésének lehetőségéről hangzottak el előadások. A napot vitafórum zárta egy kapcsolódó európai szintű intézmény létrehozásáról.

 

Mars-utazásra alkalmas hordozórakéta készül

illusztracio_20150308.jpg

A Saturn V rakéta után közel 40 év elteltével először épít újra ember szállítására alkalmas, minden eddiginél nagyobb hordozórakétát az amerikai űrügynökség – tudósított az Origo. A Space Launch System (SLS) a valaha épült legerősebb rakétaként alkalmas lesz a Föld körüli pályán túli célpontok felfedezésére is. „Véglegesítettük az SLS tervét, sikeresen végrehajtottuk a rakétahajtóművek és gyorsítórakéták tesztelésének első körét, és az első repüléshez szükséges valamennyi nagyobb alkotórész gyártását elkezdték”– mondta Bill Hill, a NASA egyik szóvivője. A 98 méter magas SLS 70 tonna hasznos teher felemelésére képes a két gyorsítórakéta és a négy R-25 rakétahajtómű segítségével, a tervezett jövőbeni fejlesztésével a kapacitást 130 tonnára kívánják emelni. A szakemberek – a gyártás, az összeszerelés és tesztelés befejezése után – 2017-re tervezik a végső engedély megszerzését, 2018-ban pedig elrajtolhat első repülésére az űrhajózás új korszakát jelentő rakéta.

 

Oroszország embert küldene a Holdra

illusztracio_20150309.jpg

Oroszország 2029-ben tervez űrhajósokat küldeni a Holdra – adta hírül a Sputniknews. Az Energyija űrkutatási vállalat vezetője elmondta: dolgoznak egy kifejezetten Holdra szállásra kifejlesztett űrhajón, amelynek az első próbarepülésére 2021-ben kerülhet sor. 2023-ban már a Nemzetközi Űrállomáshoz kapcsolódhat az új űreszköz, 2025-ben pedig az első, ember nélküli Holdra szállást is végrehajtanák vele. Az új űreszköz elkészültéig sem mondana le Oroszország a Hold-küldetésekről: a tervek közt szerepel egy szonda küldése az égitest déli pólusára, ahol az elektromágneses sugárzás hatásait vizsgálnák és természeti erőforrások után kutatnának a felszínen. A Holdon egyébként eddig csak amerikai űrhajósok jártak, a NASA küldetései 1969 és 1972 közt zajlottak.

 

UFO jelent meg a NASA élő adásában

illusztracio_20150310.jpg

Vakító fénygömböt vettek fel a NASA kamerái a Nemzetközi Űrállomás közelében. A rejtélyes valamire még rá is közelítettek az amerikai űrkutatási hivatal munkatársai a bárki számára hozzáférhető élő adás közben, majd váratlanul megszakították a közvetítést. A felvételeket egy amerikai ufókutató tett közzé, aki szerint egy földönkívüli űrhajót lehetett látni a NASA videóján. „Éppen az űrállomás élő felvételeit néztem, amikor feltűnt, hogy átváltanak egy másik kamerára, amelyikkel pedig ráközelítettek a vakítóan fényes rejtélyes gömbre – írta az UFO Sightings Daily szerkesztője. – Az ufóból áradó vibráló fény azonban olyan erős volt, hogy még a NASA új, hétmillió dolláros HD-kamerái sem tudtak ráfókuszálni” – közölte Scott C. Waring. A kutató szerint a földönkívüli űrhajót megfigyelő NASA-dolgozók „bepánikolhattak”, és azért kerülhetett élő adásba a felvétel, amit aztán váratlanul lekapcsoltak, amikor észrevették, bárki láthatja azt. Waring közölte, hogy rákérdezett a NASA-nál, hogy szerintük mi volt a fényes gömb, de még nem kapott választ. A Daily Express című brit lap szintén érdeklődött az amerikai űrkutatási hivatalnál az eset miatt, ám egyelőre nekik sem válaszoltak.

 

Titokzatos égitestről árulkodhat a legtávolabbi objektum

illusztracio_20150311.jpg

A Naprendszer eddigi legtávolabbi objektumát azonosíthatták amerikai csillagászok: a V774104 néven katalogizált kisbolygó átmérője 500–1000 kilométer, és 15,5 milliárd kilométerre kering a Naptól – írta az Origo. A tudósok jelenleg is figyelik az égitestet, így hamarosan képet alkothatnak alakjáról és pályájáról. Az eddigi csúcstartó az Eris nevezetű törpebolygó és holdja, a Dysnomia volt: a két égitest központi csillagtól számított távolsága 5,7 és 14,6 milliárd kilométer között változik. Az eredményeket az Amerikai Csillagászati Társaság Bolygótudományi Osztályának 47. éves kongresszusán prezentálták.

 

Minden eddiginél ígéretesebb planétát találtak

illusztracio_20150312.jpg

Forradalmi felfedezést tett két amerikai csillagászcsoport: egy, a Földtől nagyjából 39 fényévnyire található kőzetbolygót észleltek a Tejútrendszer peremén – számolt be az Index. A tanulmány szerzői és független kutatók egyaránt úgy látják, hogy az észlelés hatalmas áttörést hozhat a földönkívüli létformák keresésében. A GJ 1132b katalógusjelű planéta átmérője csupán 16 százalékkal nagyobb, mint a Földé, de egy olyan vörös törpecsillag körül kering, amelynek a mérete csupán egyötöde a Napénak. Felszíni hőmérsékletét 260 Celsius-fokra becsülik: bár ez túl forró ahhoz, hogy folyékony víz lehessen a felszínén, valamilyen primitív légköre még lehet. A GJ 1132b minden eddig talált exobolygónál alkalmasabb arra, hogy a csillagászok a már rendelkezésre álló eszközökkel és a jövőben megjelenő új teleszkópokkal vizsgálhassák – nyilatkozta Drake Deming, a Marylandi Egyetem csillagásza.

 

Sivár világ lehet az egyik legígéretesebb Föld-szerű bolygó

illusztracio_20150313.jpgNagy valószínűséggel lakhatatlan az a Naprendszeren kívüli bolygó, amit sokáig ígéretes jelöltnek találtak az élet hordozására. 2015 januárjában izgalmas felfedezést tettek a csillagászok: tőlünk 470 fényévre, a Lant csillagképben egy Földünkhöz hasonló méretű bolygót találtak egy vörös törpe – vagyis egy kicsi, viszonylag hideg csillag – lakhatósági zónájában, így még az is felmerült, hogy víz található a felszínén. A Warwicki Egyetem kutatói azonban arra jutottak, hogy a planétát hatalmas energiakitörések, úgynevezett szuperflerek tehetik lakhatatlanná, amelyek tízszer erősebbek, mint a Nap által produkált legintenzívebb flerek. A bolygót eltaláló koronakidobódás elsöpörheti az égitest légkörét, életre alkalmatlanná téve azt.A Monthly Notices of the Royal Astronomical Society című szaklapban megjelent kutatás szerint nagy valószínűséggel ez a szomorú szcenárió a Kepler-438b esetén lejátszódott. Az elmúlt években rengeteg olyan Naprendszeren kívüli planétát észleltek, amelyek első látásra lakhatónak tűnnek – emlékeztetett az Origo. Az egyik legígéretesebb jelöltet, a Kepler-452b-t tulajdonságai miatt – persze kissé elhamarkodottan – el is keresztelték Föld 2.0-nak.

 

Új Star Trek tévésorozat 2017-től

illusztracio_20150314.jpg

A CBS bejelentette, hogy egy vadonatúj Star Trek-szériát indít, amely 2017 januárjában debütál majd a tévében. Pontosabban főműsoridőben csak „speciális betekintést” adnak, amelyet követően a sorozatot a csatorna digitális streaming szolgáltatása, a CBS All Access keretében lehet majd elérni. Itt egyébként már most meg lehet nézni az összes eddig készült Star Trek-epizódot. Az utolsó széria, a Star Trek Enterprise 2005-ben ért véget. A közlemény szerint az új széria új karakterekre épül, akik képzeletbeli világokat és új civilizációkat fedeznek majd fel, miközben a történet aktuális eseményekre is reflektál majd, ahogy azt 1966 óta megszokhattuk a sorozattól – adta hírül a Galaktika.

AZ IDEGEN ZÓNA HÍRÖSSZEFOGLALÓJA

Címkék: kaleidoszkóp

UFÓT LÁTNI TILOS!

Prusi 2015.11.15. 10:35

Bármilyen meglepő, de a világ számos pontján törvények vagy helyi határozatok tiltják a földönkívüliekkel történő találkozást. Az Egyesült Államokban „a kapcsolatfelvétel vétségében” bűnösnek talált elítélt börtönbüntetést és pénzbírságot kaphat, Észak-Koreában és Kínában pedig több ezer embert tartanak elmegyógyintézetekben pusztán azért, mert azonosítatlan repülő járműveket láttak. Hasonló intézkedéseket hozott több afrikai törzs vezetése is, amelyek rendeletben tiltották meg az ufóészleléseket és az idegenekkel való kapcsolatot. Mindez persze nem riasztja vissza a szemtanúkat…

20151115_illusztracio_1.jpg

Címkék: archívum

IDEGEN NÖVÉNYEK A FÖLDÖN

Prusi 2015.11.05. 21:58

A Föld különböző pontjain felfedezett növények rendszerezése gyakran még a biológia avatott szakértőinek is problémát okoz. Bár egyes „mutáns” növények jellemzői a megtévesztésig hasonlítanak a földi élőlényekéhez, mintha nem tudtak – vagy nem akartak – volna kellőképpen alkalmazkodni az itteni viszonyokhoz. Az ezzel kapcsolatos esetekről, rejtélyekről olvasva jogosan merül fel a kérdés: létezhetnek-e intelligens idegen életformák a Földön – növények formájában?

20151105_illusztracio_1.jpg

Címkék: archívum

„NINCS ENNÉL NAGYOBB KÉRDÉS”

Prusi 2015.10.06. 16:38

Az eddigi legnagyobb vállalkozást indította útjára Stephen Hawking világhírű brit tudós és Jurij Milner orosz milliárdos a földönkívüli intelligencia kutatásának támogatására. Az üzletember összesen százmillió dollárnyi összeget ajánlott fel a tízévesre tervezett projekt támogatására, amely a világ legnagyobb teljesítményű teleszkópjai és szuperszámítógépei mellett az internet közösségi erejét használó SETI@home nevű platformot is igénybe veszi majd.

20151006_illusztracio_1.jpg

Címkék: tudomány archívum

NEM TITKOLOM, UFÓT LÁTTAM!

Prusi 2015.09.15. 21:12

A külföldi sztárokhoz hasonlóan Magyarországon is egyre több ismert személyiség vállalja fel, hogy megmagyarázatlan esemény szemtanúja volt, vagy általa földönkívülinek vélt jelenséget észlelt. Ezek a hírességek nem keresték a találkozást az idegenekkel, gyakran sokáig hallgattak különös kalandjaikról, de végül a nyilvánosság elé álltak saját történeteikkel.

20150915_illusztracio_1.jpg

Címkék: archívum

NYÁRI KALEIDOSZKÓP

Prusi 2015.08.31. 09:53

Újra repül a titokzatos űrsikló

illusztracio_20150201.jpg

Május 20-án indították következő útjára az X–37B jelű, titkos küldetéseket végrehajtó űrrepülőt. Az Orbital Test Vehicle, vagyis föld körüli pályán keringő tesztjármű névre hallgató jármű egy robot- illetve távirányítású, többször használatos űrrepülő, amely embert nem, de hasznos terhet képes szállítani. A gépet az amerikai légierő üzemelteti, és sem a küldetések jellegéről, sem a tesztelt technológiákról, sem a jármű pontos képességeiről nem lehet sokat tudni. Általában a keringési pálya és visszatérés ideje is titkos, bár az előbbit amatőrcsillagászok hamar felrajzolják majd. A napelemekkel alaposan megpakolt X–37B külsőre az űrsiklókra emlékeztet, csak jóval kisebb, mint a 2011-ben leállított programban használt gépek: 8,8 méter hosszú, 2,9 méter magas, a szárnyfesztávolsága pedig 4,6 méter. Három korábbi küldetésről tudunk, 2010-ben, 2011-ben és 2012-ben is volt indítás, és a legutolsó rekordnak számító 675 napig tartott – írja az Index.

 

Harmincöt éve járt az űrben Farkas Bertalan

illusztracio_20150202.jpg

Az első magyar űrhajós 1980-ban az Interkozmosz együttműködés keretében Valerij Kubaszov, Leonyid Popov és Valerij Rjumin szovjet űrhajósokkal közösen 7 napot, 20 órát és 45 percet töltött a világűrben május 26. és június 3. között. A küldetés előzményeként Farkas Bertalan és Magyari Béla két évig tartó asztronauta-kiképzésen esett át a Moszkva melletti Csillagvárosban. Az évforduló alkalmából a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem ünnepséget rendezett, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ pedig programsorozatot szervezett az első magyar űrhajós tiszteletére. Az emlékkiállításon Farkas Bertalan néhány személyes tárgya mellett a csillagvárosi kiképzésről, a fedélzeti kísérletekről és az űrrepülésről, valamint a leszállásról készült fotókat, felvételeket, leírásokat tekinthették meg az érdeklődők, emellett alkalom nyílt beszélgetni az űrhajóssal is.

 

 

Élet rejtőzhet a Jupiter Európa nevű holdján

illusztracio_20150203.jpg

Az Independent híre szerint a NASA gyakorlatilag biztosra veszi, hogy következő missziója során bizonyítékot talál arra, hogy élet rejtőzhet a Jupiter Európa nevű holdján. A tudósok szerint az Európa jégtakarója alatt hatalmas óceán rejtőzik, amelynek sziklás medrét tápanyagokban gazdag hőforrások pettyezhetik. „Ilyen kedvező körülmények között ötmilliárd év alatt nagyon is lakható élőhelyek alakulhattak ki a holdon – jelentette ki sajtótájékoztatóján Jim Green, a NASA bolygókutató csoportjának igazgatója. – Az Európa óceánja tökéletesen alkalmas környezet lehetett az élet kialakulására.” Green véleményét egyik tudóstársa, Ellen Stofan is osztja, aki április elején azt nyilatkozta, már a következő évtizedben közvetlen bizonyítékaink lesznek arra, hogy a naprendszeren belül máshol is kifejlődött az élet. A NASA mérnökei nagy erőkkel dolgoznak az Európa-küldetés szondáinak megépítésén. A tervek szerint a szondákat kilenc különféle tudományos eszközzel szerelik majd fel, amelyek egyetlen célja az lesz, hogy kiderítsék, valóban lakható-e a hold.

 

Megkezdődhet az űrben a növénytermelés

illusztracio_20150204.jpg

Az űrben termesztene növényeket a német BASF vegyipari vállalat. A cégóriás olyan kutatási vállalkozásba kezdett, amellyel a nemzetközi űrállomáson vizsgálnák az űrbéli növénytermesztés hatékonyságát. A kutatást az év végén kezdik meg három német diák vezetésével, s arra irányul majd, hogy az űrben, gyenge gravitációs körülmények között is lehetséges-e úgy szaporítani egyes haszonnövényeket – például zöldség- és gabonaféléket –, ahogy földi körülmények mellett. Feltételezések szerint ugyanis a folyamat alapját és a növények gyökérképződését a gravitáció befolyásolja, ezért azt vizsgálnák meg, hogy az űrbeli viszonyok változtatnak-e ezen. Ha a növények az úgynevezett mikrogravitáció ellenére is kifejlődnének, az döntő fordulatot jelentene az űrállomások élelmiszer-utánpótlásában – állítja a BASF. Amennyiben eredményes lesz a kísérlet, új kapuk nyílhatnak meg a hosszabb űrkutatások előtt is, amelyeket eddig a nem megfelelő élelmiszer-ellátottság nehezített.

 

Elkészítették a Föld zászlaját

illusztracio_20150205.jpg

Egy svéd tervező-grafikus megálmodta a Föld zászlaját. Oskar Pernefeldt honlapjáról megtudható, hogy a zászlón lévő gyűrűk egy virágot alkotnak, amely így a Föld szimbóluma, ahogyan a kék háttér is egy utalás a kék bolygóra, s tulajdonképpen magára az univerzumra is. Az egymásba fonódó gyűrűk az emberiség egységét jelképezik, számuk pedig a hét kontinensre tett utalás. Pernefeldt ezekkel a jelképekkel próbálta kifejezni otthonunkat és azt, hogy kik vagyunk mi, honnan jövünk és merre tartunk. A zászló természetesen nem hivatalos jelkép, a megfelelő szervezeteken múlik majd, hogy használják-e akkor, amikor az ember egy másik bolygóra teszi a lábát – írja a Galaktika.

 

Az exobolygók holdjain bukkanhatunk életre

illusztracio_20150206.jpg

Az exobolygók esetleges holdjait eddig ugyan nem sikerült kimutatnunk, ám egyes vélemények szerint ez játszhat majd kulcsszerepet az élet megtalálásában. A kanadai McMaster Egyetem Origins névre hallgató intézetének két asztrofizikusa a Canadian Astronomical Society éves konferenciáján tartott előadásában arról értekezett, hogy a NASA Kepler-missziója, az Európai Űrügynökség alakulóban lévő PLATO-küldetése, vagy akár az Európai Déli Obszervatórium E-ELT távcsöve révén is megvalósítható lenne az exoholdak megtalálása. Ez közvetve elvezethet minket a távoli élet kimutatásához is, mivel az exoholdak egy része megfelelő mennyiségű vizet hordozhat, emellett a méret és a pozíció tekintetében is ideális körülményeket biztosíthat az élet megjelenéséhez. Rene Heller és az anyag társszerzője, Ralph Pudritz úgy véli, hogy a fontos felfedezésre 20-40 éven belül sor kerülhet, hiszen az első exoholdakat már akár néhány éven belül megtalálhatjuk – olvasható az sg.hu hírportálon.

 

Felébredt az üstökösön rekedt szonda

illusztracio_20150207.jpg

Tavaly novemberi, történelmi jelentőségű landolása, illetve a néhány órával későbbi kapcsolatvesztés után az Európai Űrügynökség szakemberei ismét kapcsolatba léptek a 67P/Csurjumov-Geraszimenkó üstökösön lévő Philae szondával – tudósított az Index. A Philae volt az első űrszonda, amely kontrollált leszállást hajtott végre egy üstökös felszínén. A landolás azonban nem a terveknek megfelelően történt, így bár a szonda nem semmisült meg, az üstökös egy máig ismeretlen pontján fogott talajt. Valószínűleg egy nagy árnyékot vető sziklaorom tövében lehet, mert a működéshez kellő energiát biztosító napelemek egészen eddig nem kaptak elég fényt a töltéshez. A Philae 2014. november 15-én éjjel adott utoljára életjelet, összesen 60 órát működött a landolást követően. Az üstökös jelenleg nagyjából 215,4 millió kilométerre és 300 millió kilométerre száguld a Földtől, és várhatóan idén augusztus közepén éri el pályájának Naphoz legközelebb eső pontját. A szakemberek abban bíznak, hogy a változó fényviszonyok, illetve az üstökös felszínének körülményeiben valószínű változások kedvezőbb körülményeket teremtenek a kapcsolattartásra, illetve a tudományos munka folytatására. A Rosetta és a hozzá csatolt leszállóegyszég, a Philae tíz éven át utazott az űrben, mire elérték a 67P jelű üstököst. A sikeres leszállás, a hatvanórás tudományos munka során született képek és eredmények, illetve a mostani, újbóli kapcsolatfelvétel az űrkutatás legkomolyabb eredményei közé tartozik.

 

Nyolc hónapig szimulálták a marsi életet

illusztracio_20150208.jpg

Nyolc hónapon át tartott az a Mars-szimulációs NASA-kísérlet a hawaii Mauna Loa lejtőjén, amelyben azt vizsgálták, hogyan tudnak csapatban együtt dolgozni a kísérletben részt vevő tudósok – adta hírül az MTI. A hat tudós – akiket végig kamerákkal és nyomkövetőkkel figyeltek – nemrég hagyta el a 2400 méteres magasságban épített kupolát. A légzsilippel lezárt bázisból kitekintve csak a hawaii lávamezőket és hegyeket láthattak, ahol sem növény, sem állat nem él meg, így az űrhöz hasonló volt az atmoszféra, s természetesen a bázisukról is csak űrruhában mozdultak ki alkalmanként. A kísérlet célja az volt, hogy az elszigetelt környezetben megfigyelt viselkedés és teljesítmény alapján meg tudják állapítani a szakemberek, ha a legénység egyik tagja depressziós kezd lenni vagy kommunikációs problémák jelentkeznek. Kim Binsted, a hawaii egyetem professzora szerint így a jövőbeni küldetések során időben lehet cselekedni, hogy megakadályozzák az esetleges komolyabb problémákat.

 

Klingon nyelven válaszolt a walesi kormány

illusztracio_20150209.jpg

Írásban fordult a walesi kormányhoz Darren Millar, a tagország árnyékkormányának egészségügyi minisztere, hogy választ kapjon arra, mit lehet tudni a cardiffi repülőtér felett észlelt rejtélyes égi jelenségekről, és mit fog tenni a kormány, hogy kivizsgálja azok eredetét. Bár az országban jellemzően walesi és angol nyelven zajlik a kommunikáció, a walesi kormányszóvivő válaszát a Star Trek kitalált nyelvén, klingonul írta meg. A kérdést feltevő árnyékminiszter minderre annyit mondott, régóta sejtette, hogy a munkáspárti miniszterek egy másik bolygóról jöttek. Ez a válasz most megerősítette mindezt – írta a 444.hu.

 

Negyven éve történt az első közös űrrepülés

illusztracio_20150210.jpg

Négy évtizeddel ezelőtt, 1975. július 17–19-én a Szojuz–19 és az Apollo űrhajók összekapcsolásával végrehajtották az első szovjet–amerikai közös űrrepülést. Az addig egymással versengő két űrhatalom űrhajósainak kézfogása a kozmoszban az enyhülés egyik jelképe lett: a minden apró részletre kiterjedő együttműködést igénylő, tudományos, műszaki és politikai szempontból egyaránt szenzációs program – hivatalosan az Apollo–Szojuz Kísérleti Projekt (ASTP) – a hidegháborús űrverseny jelképes lezárását jelentette. Az asztronauták többször vendégeskedtek egymás űrhajójában, számos tudományos programban vettek részt, gyakorolták a dokkolást és a szétválást, az egymáshoz közeli keringést, végrehajtották az első űrmentési gyakorlatot. Első „nemzetközi űrállomásként” 47 órán át keringtek együtt az űrben, a közös tevékenységgel töltött idő 19 óra és 55 perc volt.

 

Meghatározták a legtávolabbi galaxis távolságát

illusztracio_20150211.jpeg

A Kaliforniai Műszaki Egyetem kutatói Adi Zitrin asztrofizikus vezetésével meghatározták az eddig ismert legmesszebb lévő galaxis távolságát a világegyetemben. Zitrin csoportja a hawaii Keck obszervatórium távcsövét használva tanulmányozta az EGSY-2008532660 egyedi fényjellegzetességét, és ebből állapította meg, hogy a távoli galaxis 570 millió évvel az ősrobbanás után keletkezett. A korábbi csúcstartó ennél jóval később, 2,2 milliárd évvel az ősrobbanást követően alakult ki.

 

Bejelentették az X-akták premierjének időpontját

illusztracio_20150212.jpg

Az eredeti szereplőkkel tér vissza a 90-es évek kultikus sci-fi sorozata, az X-akták. A paranormális tevékenységekkel foglalkozó két FBI-ügynököt ezúttal is David Duchovny és Gillian Anderson alakítja. A hivatalos bejelentés szerint egy hatrészes miniszériára számíthatunk, egyes pletykák szerint azonban több évadot is kilátásba helyeztek a készítők. A sorozatnak otthont adó Fox most a premier dátumát is bejelentette, amely szerint 2016. január 24-én tér vissza a képernyőre a két FBI-ügynök. A széria feltámasztását az X-akták atyja, Chris Carter vezényli le, aki a BBC Newsnak nyilatkozva azt mondta, úgy tekint az elmúlt időszakra, mint 13 évnyi reklámszünetre. Véleménye szerint a világ mostanra csak még különösebb lett, így ennek a hat történetnek az elmesélésére tökéletes az időzítés – adta hírül a Galaktika.

AZ IDEGEN ZÓNA HÍRÖSSZEFOGLALÓJA

Címkék: kaleidoszkóp

MAGYAR RENDŐRSÉGI X-AKTÁK

Prusi 2015.08.05. 17:42

Az elmúlt évtizedekben sokan fordultak a hazai ufókutató szervezetekhez azzal az észrevétellel, hogy azonosítatlan repülő tárgyakkal kapcsolatos bejelentésükkel a hivatalos szervek nem foglalkoznak. Egyes ufóesetek hátterének objektív felderítése és kivizsgálása során a kutatók is gyakran próbálnak információkat szerezni belügyi forrásokból, de ezekre a megkeresésekre szinte kivétel nélkül kategorikus elutasítás és tagadás a válasz. Ez a különös hozzáállás azonban nem mindig volt jellemző a rendőrségre.

20150805_illusztracio_1.jpg

Címkék: archívum oknyomozás ufókutatás

UFÓREJTÉLY A BAKONYBAN

Prusi 2015.07.03. 14:04

Mai napig nem született megnyugtató magyarázat arra a különös eseménysorozatra, amely 1992. január 3-án zajlott le a Várpalota közelében található Fajdas-hegyen. Vajon „egyszerű” gömbvillám, felrobbanó meteor vagy egy idegen civilizáció állt a tűzoltóságot, a rendőrséget és a honvédséget is mozgósító, titokzatos tűzeset hátterében?

20150703_illusztracio_1.jpg

Címkék: archívum oknyomozás ufókutatás

AZ ŰRKOLONIZÁCIÓ KÜSZÖBÉN

Prusi 2015.06.13. 18:57

Hamarosan elérkezhet az az idő, amiről a legtöbb sci-fi író évtizedek óta álmodik. Amint a NASA Dawn űrszondája alaposan feltérképezi a Cerest, és a New Horizons szemügyre veszi a Plútó-rendszert, az emberiség elvégezte a Naprendszer feltérképezését, és megkezdheti a komplexebb, akár emberes missziók, végezetül kolonizáció megtervezését is – olvasható a hirado.hu összeállításában.

20150613_illusztracio_1.jpg

Címkék: tudomány

AZ UNIVERZUM REZGÉSSZINTJEIN

Prusi 2015.06.10. 23:46

Idén ünnepli fennállásának 40. évfordulóját Magyarország egyik legnépszerűbb rockegyüttese, amely az április 11-i jubileumi koncert előtt mutatta be legújabb albumát. Pataky Attilát, az Edda Művek frontemberét a zenekar eddigi pályafutásának csúcspontjáról, az ufótéma és a zene kapcsolatáról, valamint személyes tapasztalatairól kérdeztük.

20150610_edda_borito.jpg

Címkék: interjú archívum

GALAKTIKUS SZUPERCIVILIZÁCIÓK NYOMÁBAN

Prusi 2015.06.07. 14:17

„Ha egyedül vagyunk, akkor az borzasztó helypocsékolás” – írta a híres amerikai csillagász, Carl Sagan Kapcsolat című regényében. Valóban nehéz elképzelni, hogy egy ilyen roppant méretű univerzumban egymagunk lennénk, pedig a jelenlegi megfigyelések egyelőre emellett szólnak, dacára annak, hogy tudósok hada több mint fél évszázada kommunikációra utaló jeleket keresve kutatja a kozmoszt. Egy amerikai kutatócsoport legutóbb százezer galaxist böngészett át – olvasható az Origo összeállításában.

20150607_illusztracio_1.jpg

Címkék: tudomány

TITOKTARTÁS ALÓL FELOLDVA

Prusi 2015.06.05. 19:16

Jelentős nemzetközi médiavisszhangot váltott ki az év elején felröppent hír, amely szerint immár hiánytalanul hozzáférhető az interneten az amerikai légierő csaknem 130 ezer oldalnyi, ufóészlelésekkel kapcsolatos aktája. Az úgynevezett Project Blue Book a légierő által 1947 és 1969 között kivizsgált több mint 12 ezer ufóeset teljes dokumentációját tartalmazza, az elképesztő mennyiségű adat között magyar vonatkozású leírásokat is lehet találni. Az elmúlt években a világ számos országa elkezdte közzétenni az ufóészleléseket tartalmazó archívumait, így összesen immár több százezer oldalnyi, titoktartás alól feloldott dokumentum kutatható.

20150605_illusztracio_1.jpg

Címkék: archívum ufókutatás

MIKOR TALÁLUNK FÖLDÖNKÍVÜLI ÉLETET?

Prusi 2015.05.28. 10:25

A rohamosan gyűlő kutatási eredmények alapján indokolt lehet a NASA optimizmusa, és néhány évtizeden belül valóban felfedezhetjük a Földön kívüli életet. Kereszturi Ákos, a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának munkatársa a NASA-bejelentés mögött álló legizgalmasabb részeredményeket tekintette át az MTA honlapján megjelent tanulmányban.

20150528_illusztracio_1.jpg

Címkék: tudomány

VALÓSZÍNŰSÉGSZÁMÍTÁSSAL AZ IDEGENEK NYOMÁBAN

Prusi 2015.05.23. 08:15

Egy kozmológus a Bayes-tétel felhasználásával felvázolta, hogy az idegenek a legnagyobb valószínűséggel jóval nagyobbak nálunk, de sokkal kevesebben lehetnek, mint az emberek – írja az Origo.

20150523_illusztracio.jpg

Az univerzum méreteit ismerve mára már nagyrészt elfogadott, hogy a Földön kívül is létezhet élet – egyértelmű bizonyítékunk azonban még nincs. Egy amerikai kutató speciális valószínűség-számítási módszer segítségével felvázolta, hogyan nézhetnek ki, és hányan lehetnek az idegenek. Fergus Simpson, a Barcelonai Egyetem kozmológusa a Bayes-féle valószínűségszámítást használta, hogy megállapítsa: mekkorák lehetnek az idegenek, és milyen méretű populációkban élhetnek. A Bayes-tétel egyébként egy feltételes valószínűség és fordítottja között állít fel kapcsolatot, tehát Simpson számításait még nem érdemes készpénznek venni, de matematikai modellezése érdekes verzió az idegen élet lehetőségeire.

Simpson szerint az idegenek valószínűleg sokkal kevesebben lehetnek, mint mi: a Föld hétmilliárdos népességéhez képest nagyjából 50 millióan élhetnek saját bolygójukon. Ezt egy szemléletes példával illusztrálja: ha elképzeljük, hogy a világegyetem a Föld, a bolygók pedig az országok, sokkal valószínűbb, hogy egy véletlenszerűen kiválasztott ember Kínához hasonló méretű országból, mintsem egy kisebb államból érkezik.

A kozmológus a modelljében azt feltételezi, hogy nem egy, hanem több civilizáció létezik a világmindenségben, és ezek közül a hipotetikusan bennünket meglátogató közösségek valószínűleg a kisebb civilizációkból érkeznének. Simpson azt is alapértelmezettnek vette, hogy Földünk a népességi skála magasabb végén helyezkedik el, tehát a miénk nagy civilizációnak számít az univerzumban. Ebből kiindulva Simpson számítása szerint a hozzánk érkező idegen bolygójának átmérője 95%-os valószínűséggel legalább a Földének 1,4-szerese lehet.

Simpson úgy véli, hogy az idegenek – a népességgel ellentétben – jóval nagyobbak lehetnek nálunk: átlagosan 300 kilogrammot nyomnak, tehát akkorák, mint egy kifejlett barna medve vagy egy dugong. A modell szerint az idegen lények fele ennél nehezebb, fele pedig könnyebb lehet, mivel a 300 kilogramm egy középszámot jelöl: mintha a Föld összes élőlényének súlyát lemérnénk, majd átlagot vonnánk belőle.

Annak ellenére, hogy számos kutató támadja Simpson modelljének következtetéseit, mégis elmondhatjuk, statisztikailag helyes a megközelítése: a jelenlegi ismereteink szerint nem igazán lehet belekötni a Bayes-féle módszerrel számított eredményekbe. Bizonyosságot azonban természetesen csak az első, harmadik típusú találkozás létrejötte eredményezhetne.

FORRÁS: ORIGO.HU

 

Címkék: tudomány

TAVASZI KALEIDOSZKÓP

Prusi 2015.04.30. 19:35

Két ismeretlen bolygó lehet a Naprendszerben

illusztracio_20150101.jpg

Egy friss tanulmány szerint még legalább két, akár a Földdel megegyező mérető bolygó is keringhet a Naprendszer szélén, a Plútó törpebolygó pályáján túl – írja az Index. A madridi Complutense Egyetem kutatóinak analízise a Neptunusz pályáján kívül található Kuiper-övben, illetve az ezen túl lévő, úgynevezett szórt korong nevű területen, valamint az Oort-felhőben található objektumok mozgását vizsgálta. A csillagászoknak az tűnt fel, hogy a vizsgált égitestek nem véletlenszerűen mozogtak, hanem egy bizonyos rendszerben, vagyis elképzelhető, hogy egy olyan bolygó gravitációja befolyásolja őket, amelyet még nem fedeztünk fel. Carlos de la Fuente Marcos, a madridi egyetem csillagásza biztos a számítások helyességében, más csillagászok azonban kétkednek az eredményekben. Egyrészt azért, mert a Naprendszer kialakulását leíró, jelenleg elfogadott elmélet nem teszi lehetővé, hogy bolygók képződjenek a Neptunusz pályáján túl, másrészt pedig azért, mert sokak szerint a madridi csoport egyszerűen túl kevés, összesen 13 darab, úgynevezett Neptunuszon túli objektum megfigyelésére alapozza a számításait. Ez utóbbi kétséget feloldhatja, hogy a madridiak további megfigyelési adatokat ígérnek a közeljövőben.

 

Rejtélyes fényjelenség Kalifornia felett

illusztracio_20150102.jpg

Különleges égi fényjelenséget örökített meg kamerájával Dél-Kalifornia felett január 5-én a kora esti órákban Ken Robertson, aki az autójából figyelt fel az égbolton áthaladó fényes csíkra – tudósított az Origo. Miután megállt, és elkezdte felvenni a különleges égi jelenséget, néhány másodperc múlva a fényes csóvából egy világító gömb vált le, amely szemmel láthatóan nagy sebességgel, a csóva haladásával ellentétes irányba repült. A szokatlan jelenség eredetét többfajta módon próbálják megmagyarázni. Az egyik legkézenfekvőbb feltevés, hogy a videón egy nagyobb méretű meteoroid felizzása látható. Ezzel cseng össze, hogy a Quadrantida meteorraj január első napjaiban észlelhető, és január 5-én volt a meteorzápor maximuma. A másik feltevés szerint egy már működésképtelen, alacsony pályára került „döglött” katonai műhold lépett be az atmoszférába, és annak felizzását örökítette meg a szemtanú, vagy pedig egy nagyobb darab űrszemét égett el a légkörben, sőt egyesek a felvétel manipuláltságát sem zárják ki.

 

Földhöz hasonló exobolygókat fedeztek fel

illusztracio_20150103.jpg

A Földhöz eddigi legjobban hasonlító égitesteket fedeztek fel Naprendszerünkön kívül amerikai csillagászok. A bolygónknál csak kicsivel nagyobb két planéta két különböző csillag körül kering, nagy valószínűséggel azok úgynevezett lakható övezetében – közölték a Harvard Smithsonian Asztrofizikai Központ kutatói az Origo beszámolója szerint. A 475 fényévre található Kepler-438b katalógusszámú bolygó csak 12 százalékkal nagyobb, mint a Föld, és 70 százalékos valószínűséggel kőzetbolygó. Az exoplanéta olyan kis távolságra kering anyacsillaga – a Napnál kisebb és hűvösebb vörös törpecsillag – körül, hogy 40 százalékkal több fény éri, mint a Napról a Földet. A Kepler-442b számú planéta szintén egy vörös törpecsillag körül kering, 97 százalékos valószínűséggel annak lakható övezetében. A csillagászok már több mint 1800 exobolygót, azaz naprendszerünkön kívüli planétát regisztráltak, közülük azonban sok csupán lakhatatlan gázóriás.

 

Apró rezgések fedhetik fel az idegen életet

illusztracio_20150104.jpg

Igen sok a kérdőjel az élet más bolygókon történő észlelésével kapcsolatban. A tudósok általában kémiai megközelítéseket alkalmaznak, ezek a tesztek azonban korlátozottak, és könnyen lehet, hogy teljesen alkalmatlanok egy rejtőzködő idegen biológia felfedezéséhez. A mozgás minden élet velejárója, a mikroorganizmusok parányi mozdulatainak detektálása azonban elképesztő érzékenységet igényel a műszerek részéről. Most a svájci EPFL (Ecole Polytechnique Federale de Lausanne) tudósai – köztük egy magyar származású kutatóval – kifejlesztettek egy ilyen rendkívüli érzékenységű, ugyanakkor egyszerű mozgásdetektort, amely a jelenlegi műszaki megoldásokkal is megépíthető. A Giovanni Dietler, Sándor Kásás és Giovanni Longo nevéhez fűződő rendszer bizonyítottan észlelt baktériumokat, valamint ráksejteket, feltalálói pedig úgy vélik, a földönkívüli élet sem okozna gondot számára. A tudósok a jövő szondáin, például egy marsjárón képzelik el szenzorjaikat. Mivel az érzékelés a mozgáson alapul, a konzolos szenzorok olyan számunkra teljesen idegen közegekben is kimutathatnák az életet, mint a Titán metántavai – számolt be a kutatásról az sg.hu.

 

Ősi mikrobiális élet nyomai a Marson?

illusztracio_20150105.jpg

Ősi, a földihez hasonló, mikrobiális élet esetleges nyomait fedezte fel a Curiosity marsjáró felvételein egy amerikai geobiológus – adta hírül az MTI. Nora Noffke húsz éve tanulmányozza a földi élet legkorábbi bizonyítékait, az úgynevezett sztromatolitokat: a sekély vizekben, a tavakban és a tengerek part menti sávjában megtelepedett fotonszintetizáló kékbaktériumok által létrehozott üledékes szerkezeteket. Az amerikai kutató tavaly számolt be 3,48 milliárd éves MISS-képződmények – mikrobák által létrehozott üledékes szerkezetek – felfedezéséről az Ausztrália nyugati részén lévő Dresser-formációban. Ezeket a sztromatolitokat tartják a földi élet legősibb ismert maradványainak. A Curiosity felvételeit elemezve, amelyeket a NASA hatkerekű rovere a Yellowknife-öbölben, a Gillespie ősi kiszáradt tómederről készített, Nora Noffke morfológiai azonosságokat fedezett fel a 3,7 milliárd éves marsi üledékes kőzetek és a Föld több pontján, így az Egyesült Államokban, Németországban, Ausztráliában és Tunéziában feltárt, mikrobák által létrehozott MISS-képződmények között. Nora Noffke nem állítja, hogy a képződményeket biológiai életformák hozták létre, elmélete igazolásához marsi kőzetmintákat kellene a Földre hozni, de a belátható jövőben nem terveznek ilyen küldetést a vörös bolygóra.

 

Ufóincidens a taszári repülőtéren

illusztracio_20150106.jpg

Azonosítatlan repülő tárgy okozott komoly riadalmat a magyar légierő taszári bázisán a hatvanas évek végén egy 1976. május 12-én kelt jelentés szerint, amelyet februárban hozott nyilvánosságra az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára. Az eddig ismeretlen „magyar X-akta” a BRFK III/II-B alosztályához tartozó Riporter fedőnevű informátor másodkézből származó beszámolóját őrzi a rendkívüli eseményről. A jelentés szerint 1968-ban vagy 1969-ben a taszári repülőtér egyik leszállópályáján felbukkant egy ismeretlen, korábban soha nem látott repülő tárgy, amelynek pontos leírást nem tudtak adni az észlelők, mivel a közvetlen közelében valamilyen fizikai vagy optikai jelenség csak sejtetni engedte az alakját. A tárgyat opálos, részint aranyszínben játszó köd vette körül. A reptér fegyveres erői 200 méteres távolságig megközelítették, a reptér parancsnoksága szigorú utasítást adott, hogy senki ne közelítsen tovább. Tizenhat (!) MIG 21-es rakétákkal felszerelt elfogó vadászgépet riadóztattak. Miután szovjet katonák is meg akarták közelíteni, az ufó 150-200 méteres magasságba emelkedett a betonpályáról. A parancsnokság utasítást adott az objektum üldözésére és annak kényszerleszállítására, de az mindenki szeme láttára, percek leforgása alatt eltűnt a magasban, a radarok is csak pár pillanatig tudták követni. Az esetről készített jelentés az ÁBTL-3.1.5-O-16221 jelzetű, „Columbus” című dossziéban olvasható, amelyet Colman von Keviczky, azaz Keviczky Kálmán bizalmas ellenőrzésére nyitott az állambiztonság, mert az amerikai hírszerzés részére végzett ellenséges tevékenységgel gyanúsították. Mivel azonban bebizonyosodott, hogy „az általa kezdeményezett ufókutatással önmagának szeretne nemzetközi tekintélyt és elismerést szerezni”, az „ufópropaganda” pedig nem ütközött törvénybe, a titkos nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntették ellene.

 

Idegenek küldhették az életet a Földre

illusztracio_20150107.jpg

A Buckinghami Egyetem kutatói megvizsgáltak egy nemrégiben talált, kerek fémtárgyat, és megállapították, hogy akár egy mikroorganizmus is lehet, amelyet szándékosan küldtek ide a földönkívüliek, hogy segítsék az élet kialakulását a bolygónkon. A hajszál átmérőjénél nem nagyobb gömböt Milton Wainwright és csapata fedezte fel a por és más apró anyagok között, amelyeket egy légballonnal gyűjtöttek be a sztratoszférából. A kutató szerint a külsején fonalas életformát találtak, a belsejéből pedig valamilyen ragacsos biológiai anyag szivárog. Az egyik elmélet szerint egy ismeretlen civilizáció küldte a Földre, hogy folytassa a bolygó ellátását élettel – mondta Wainwright. Ez a bátor feltevés azonban nem az ő szüleménye, hanem Francis Crick Nobel-díjas molekuláris biológus nevéhez fűződik még 1973-ból. Az irányított pánspermia elmélete szerint az élet magjai üstökösökön és meteoritokon rodeózva jutnak el a világegyetem különböző pontjaira. Wainwright és társai szerint erre a feltevésre lehet bizonyíték a most talált fémgömb – olvasható az Index összefoglalójában.

 

Kudarcot vallott ufóügyben a távozó tanácsadó

illusztracio_20150108.jpg

John Podesta, Barack Obama tanácsadója bejelentette, hogy február végén távozik a Fehér Házból, új munkája Hillary Clinton elnökválasztási kampányának koordinálása lesz. Podesta tanácsadóként, majd kabinetfőnökként dolgozott előbb Bill Clinton mellett, majd a Bush-érában a Center for American Progress (CAP) liberális kutatóintézetet vezette. Ezután Obama elnököt segítette tanácsaival, és pozíciójából adódóan hozzáférése volt titkosított iratokhoz. Ezekről írta most a Twitteren, mennyire sajnálja, hogy befolyása ellenére nem sikerült elérnie az amerikai ufóakták nyilvánosságra hozatalát, amit a legnagyobb kudarcának tart. Podesta közismert ufóhívő, bár a CAP-nál állítólag egyáltalán nem kerültek szóba a földönkívüliek. Az ufókról összegyűjtött amerikai titkok közzétételéért azonban még sokat tehet, ha Hillary Clinton kampánya sikerrel jár, és az új elnök nyitottabban áll a kérdéshez – írja a hvg.hu.

 

Üzenetet küldenének az idegen civilizációknak

illusztracio_20150109.jpgA SETI-n, vagyis az idegen civilizációk rádiójelei után kutató projekten dolgozó csoportok egy része az eddigi, passzív hallgatás után most taktikát váltana, és erős rádiójeleket küldene. Így lesz a SETI-ből (Search for Extraterrestrial Intelligence) METI, vagyis Messages to Extraterrestrial Intelligence, azaz keresés helyett üzenetküldés a földönkívüli értelmes lényeknek. A rádiójeleket a frissen felfedezett, potenciálisan Föld-szerű, az élet kialakulásához szükséges összes jellemzőt birtokló bolygókat tartalmazó csillagrendszerek felé irányítanák – írja az Index. A mesterséges intelligenciától is tartó Stephen Hawking szerint az emberiség jobban tenné, ha a lehető legnagyobb csendben maradna, és nem hívná fel magára az olyan idegen létformák figyelmét, amelyek akár a csillagközi utazás technológiáját is ismerik. Szerinte egy ilyen faj látogatása nagyjából ugyanazt az eredményt hozná, mint amit Kolumbusz utazása jelentett az amerikai őslakosoknak. Az üzenetküldés ellenzői szerint egyelőre csak egy hangos, a fél évszázados hiábavaló hallgatózásba belefáradt, frusztrált kisebbség az, amely szerint érdemes lenne rádiójeleket küldeni a keresés helyett, a többség ezt már csak azért is ellenzi, mert a legközelebbi csillagrendszerben keringő bolygókhoz küldött üzenet is kilenc év alatt érne oda.

 

Felfedezték a Föld legközelebbi szomszédjait

illusztracio_20150110.jpg

A Föld legközelebbi szomszédjait fedezték fel amerikai csillagászok, a három bolygó egy mindössze 54 fényévnyire lévő csillag körül kering – tudósított az MTI. A Berkeley-i Kaliforniai Egyetem, a Tennessee-i Állami Egyetem, valamint a Hawaii Egyetem csillagászai földi telepítésű teleszkópokkal végezték kutatásaikat, az ezzel kapcsolatos tanulmányukat az Astrophysical folyóiratban közölték. A három bolygó közelebb kering szülőcsillagjához, mint a Merkúr a Naphoz: az égitesteken egy év mindössze 5, 15 és 24 napig tart. „Az úgynevezett szuperföldek nem hasonlítanak a Naprendszer egyetlen bolygójára sem, tömegük hétszer, nyolcszor nagyobb, mint a Földé” – magyarázta Lauren Weiss, a Kaliforniai Egyetem csillagásza, aki az automatizált bolygókereső teleszkóppal dolgozó kutatócsoport munkáját irányította. „Célunk a közeli csillagok körüli bolygók feltérképezése, a szuperföldek megtalálása. A program végére 100 fényévnyi körzetben ismerni fogjuk az összes Nap-szerű csillagot és planétáikat” – hangsúlyozta Benjamin J. Fulton, a Hawaii Egyetem csillagásza, a kétéves projekt vezetője.

 

Tévésorozatként folytatódik az X-akták

illusztracio_20150111.jpg

Immár már biztosra vehető, hogy visszatér a tévéképernyőre az X-akták, a Fox csatorna ugyanis bejelentette, hogy az eredeti készítő, Chris Carter irányításával feltámasztja a legendás tévésorozatot – adta hírül az sg.hu. Még nem tudni, hogy az új epizódok mikor kerülnének képernyőre, de az már biztos, hogy miután tavasszal megírják a forgatókönyveket, nyáron sor kerítenek a forgatásra. Természetesen a visszatérés nemcsak Chris Carterre vonatkozik, hanem a sorozat két eredeti főszereplőjére, David Duchovnyra és Gillian Andersonra is. Mivel még nem kezdték el írni a forgatókönyveket, ezért nem ismert, hogy miről szól majd a következő hat rész, illetve benne lesz-e a sorozatban az esetleges folytatás lehetősége, azonban Chris Carter nyilatkozata alapján arra lehet következtetni, hogy az új évad nagyjából az eredeti széria epizodikus jellegét fogja követni. Mint ismeretes, az X-akták 1993 és 2002 között, kilenc évadon át volt a képernyőn, a tévésorozatot pedig két mozifilm is követte.

AZ IDEGEN ZÓNA HÍRÖSSZEFOGLALÓJA

Címkék: kaleidoszkóp

TUDOMÁNYOS KUTATÁS CSILLAGFALÓK KERESÉSÉRE

Prusi 2015.04.18. 07:25

Elméletileg nagyon sokféle idegen lény élhet az univerzumban, az egyszerű baktériumoktól kezdve egészen a szuperintelligens robotokig. Mégis a csillagfaló fogalma – egy olyan organizmus, amely szó szerint csillagokat fal fel – még egy szakavatott sci-fi rajongó számára is furcsán hangozhat. Ha valóban léteznek ilyen lények, akkor valószínűleg az asztronómiáról gyűjtött eddigi anyagainkban könnyedén találhatnánk információt róluk, ha keresnénk – írja a Galaktika.

20150408_illusztracio_1.jpg

Címkék: tudomány

A MARS-UTAZÁS REMÉNYEI ÉS NEHÉZSÉGEI

Prusi 2015.03.05. 21:58

A nagyszerű előzmények után, kellő optimizmussal felvértezve, a világ közvéleménye joggal reménykedhetett abban, hogy a közeljövő 20-30 éves távlatában amerikai vagy szovjet zászlót fog lobogtatni a viharos marsi szél. Ma már tudjuk, hogy ebből nem lett semmi, csak a 20-30 éves távlat maradt, de az következetesen – olvasható az Origo összeállításában.

20150305_illusztracio_1.jpg

Címkék: tudomány

„A SAJÁT SZEMEMMEL LÁTTAM!”

Prusi 2015.02.27. 14:17

Az égen megjelenő különös tárgyakat gyakran világszerte ismert politikusok, csillagászok, sportolók, zenészek is észlelik. Megbízható és felelős beosztású emberek tízezrei jelentették már, hogy szokatlan égi fényjelenség szemtanúi voltak.

20150227_illusztracio_1.jpg

Címkék: archívum

ÚJABB FEJTÖRŐ A MARS-KUTATÓKNAK

Prusi 2015.02.25. 19:17

Évszázadok óta tanulmányozzuk a vörös bolygót, az első térkép 500 évvel ezelőtt készült el a felszínéről. Azóta a Naprendszer legátfogóbban kutatott bolygója lett a Föld után, több mint 50 robot-felderítőegység látogatott el a Marsra, jelenleg hét teljesít szolgálatot a bolygó körül vagy éppen a felszínen. Éppen ezért is volt nagy meglepetés, amikor 2012. március 12-én amatőrcsillagászok világszerte egy különös felhőszerű folt kiemelkedésére lettek figyelmesek a Mars déli féltekéjén – írja az sg.hu.

20150225_illusztracio_1.jpg

Címkék: tudomány